Tulajdonképpen - tisztán kommunikációs szempontból - a nemzetközi labdarúgásban négy nagy korszakot különböztethetünk meg.
A televíziózás elterjedése előtti korszakot, tehát mondjuk nagyjából azt, ami 1960 előtt történt, hívhatnánk pre-Pelé korszaknak. Simogatná a lelkünket, ha Puskás-kornak hívnánk, kicsit túlzó lenne, de engedjünk meg ennyi önzést magunknak.
A Pelé - meg az általa vezetett brazil válogatott - játékáról, globális hőssé válásáról már vannak igazán televíziós emlékeink. És hát Pelét korának televíziózása emeli igazán sztárrá, a "brazil tízes" ennek köszönhetően és következményeként - lassacskán elvárásaként - kezdi el járni a világot, népszerűsítendő a futballt, belöki - vagy legalábbis megpróbálja belökni - az USA futballját, ésatöbbi, ésatöbbi.
A Pelé-korszakot a Maradona-évek követik. Az újabb szupersztár minden lépését követi már a sajtó, lényegileg a televízió, a reklámozók talán először benne találják meg a labdarúgó topsportolót. Imádják megosztó figuráját, linkségeit, kicsapongásait. Ugyan még nem rendelt mindent alá a kommunikációs elvárásoknak, nem volt hibátlan a modell - a korszakalkotás azonban elvitathatatlan tőle.
David Beckham következik a sorban, övé a labdarúgás-kommunikáció negyedik érája. A tökéletes brand, az eszményi külsejű és magatartású játékos, a pénzcsináló gépezet. Kommunikációs csúcsragadozó, multimédiás alfahím.
És mégsem ezért szerettük - tulajdonképpen ezért nem is lehetett volna. Hanem azért, mert lenyűgöző játékos volt. Korábban alig látott küzdőszellemmel, végtelen megalkuvásnélküliséggel. És ami a legnagyszerűbb volt a játékában: azt, amit tudott, azt tökéletesen alárendelte csapatának, rozsdamentesen csillogó acélfogaskerék volt.
Kommunikációs értelemben David Beckham pályája az egyik legcsodálatosabb példája annak, hogy már középtávon sem lehetséges a forma sikere, ha nincsen benne tartalom. Ez a pasas imádta a futballt, és közel volt a tökéleteshez, ahogy művelte. Most nem kell mást tennünk, csak meghatódni könnyeinek őszinteségén, ahogy búcsúzik a pályafutásától. Azok mindent megmutatnak.
ByeDavid!

Szerző: Szabó László  2013.05.21. 17:54 Szólj hozzá!

Címkék: kommunikáció televízió labdarúgás David Beckham

A bejegyzés trackback címe:

https://szabolaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr645311552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása