Kérdezi a nővér a terheléses kardiológiai vizsgálat előtti vérvételnél, hogy ugye, bírom a fájdalmat, nem ájulok el, nyugi, bólintok, nem lesz gond. Vénába szúrja a tűt, nem nézek oda, beszélgetünk inkább, mondom neki, hogy a nők biztos jobban tűrik, gondolom. Hümmög, ki így, ki úgy, aki egyet szül, az már mindent tud arról, mi a fájdalom. Huszonöt percet bicikliztet aztán, egész jól megy, még csevegünk is közben. A családomról kérdez, volt-e szívbetegség, nem tudok róla, anyámra kérdez rá, huszonöt éve temettük el, negyvenkettő volt akkor, agyvérzés vitte el. Nehezít a biciklizésen, elhallgatok, tempósan tekerek, járnak a gondolataim.

Német-történelem tanár volt, egy iskolai értekezlet közben fordul le a székről, egy óra múlva már az Amerikai úton műtik, két hónap kóma után ébred. A budakeszi rehabilitációs intézetbe viszik, a szemét és a jobb kezét tudja csak mozgatni, kartontáblát eszkábálunk, rajta az ábécével, lassan húzogatja az ujját, betűnként rakja össze a mondatait. Hetek múlva mozdul az arca, halk hangokat is ki tud préselni, már elég csak az első betűket mutatnia, a többit megértem, különös nyelv ez, inkább érezzük, mint értjük egymást. Aztán, újabb hosszú hetek múltával néha már nevet, a szeme varázslatosan csillog, nekünk kellene hitet adni neki, de inkább belőle merítünk. Hetente kétszer gyógytornász jár hozzá, becsülettel küzdenek, és miközben pontosan látjuk, mennyi a fejlődés, szinte semmi, bebeszéljük magunknak, ugye, hogy jobban mozog már a keze. Egy év után intéznek neki egy ausztriai kezelést, két hónapot tölt ott, németül is tud mutogatni a táblán, az osztrák orvosok el vannak olvadva tőle, de közben végleg megérti, hogy sosem fog meggyógyulni. Hazahozzák és egy borús áprilisi napon, szinte megérzem a pillanatot, elhatározza, hogy meghal. Napok óta nem beszél, amikor utoljára vagyok mellette, a franciakrémest én eszem meg, már a pépeset sem lehet belediktálni, egy kanálhegynyit elkenek mozdulatlan szájaszélén, jól van, anyu, majd holnap ízleni fog, valami természetfilm zümmög a kistévén, csöndben ülök egy órát, elfogy minden szó. Másnap a gimnáziumban a fizikafakultációról hívnak ki, békésen aludt bele a tüdőgyulladásba. Tizenkilenc hónapot lüktetett az elméje a végleg elernyedt izmú testben, mégis több erő volt benne, mint bárki egészségesben. Nagymamámmal, az édesanyjával temetjük el, finom úriasszony, a szertartáson csöndesen sír, van-e nagyobb fájdalom annál, mint sírba tenni azt, akit szültél.

Fáj leírni, de negyedszázad elteltével már halványul bennem az arca. Ritkán előkerülő, lassan kopó családi fényképek hozzák vissza az emlékét, minap a fészbukra raktam ki a nagyobbik lányom táncversenyen mosolygó fotóját, hasonlít anyukádra, írja egy régi iskolatárs, tán igaz, az unokákon sok kiütközik a nagyszülők génjeiből.

A nővér leállítja a biciklit, fújtatok, a lelet normális, magát sem a szíve viszi majd el, mosolyog, ugye, nem fájt, visszamosolygok, dehogy, minden rendben van.

Szerző: Szabó László  2014.05.04. 12:15 13 komment

Címkék: anya agyvérzés franciakrémes kardiológia Amerikai út fizikafakultáció

A bejegyzés trackback címe:

https://szabolaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr806117489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2014.05.06. 09:16:26

Egy emberi írás az indexen. Valaki hibázott.

Én meg hálás vagyok a hibájáért :-).

Lovag Mihály 2014.05.06. 09:18:30

ha igaz a sztori és nem novella akkor őszinte részvétem

KisIst 2014.05.06. 09:56:19

Ismerős élethelyzet, esetemben 15 éve történt meg...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.06. 10:35:03

"Van-e nagyobb fájdalom annál, mint sírba tenni azt, akit szültél?"

Van-e nagyobb fájdalom annál, mint a szemétbe dobatni azt, akit meg sem szültél? (Mert elküreteltetted.)

murray 2014.05.06. 11:48:36

szép írás.
idióták hess innen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.06. 13:11:53

@szomszédmarinéni:

Nagyon is ideillik. Bizonyára már te is küreteltél el gyereket, ezért nem tetszik a kommentem.

A szülő/anya érthető fájdalommal temeti el a gyerekét, de simán a kukába dobatja a meg sem született magzatát.

A nagyobb gyereke nem az ő hibájából halt meg, ám a magzatot az ő személyes döntése következtében, az ő kifejezett kívánságára ölik meg.

Orvosi beavatkozással, holott az orvos az élet védelmére, nem az elpusztítására esküdött fel. :(

(Kár jönni azon kevés esettel, amikor aküret az anya életének védelme érdekében válik szükségessé, az más eset.)

TommyGun77 2014.05.06. 13:16:34

1,5 éve vesztettük el a nővéremet, 44 évesen...hátrahagyta a 17 éves lányát és itt hagyta az édesanyját meg a két öccsét, én volnék az egyik, meglett férfiként sokszor vannak pillanatok amikor előtör belőlem a bőghetnék. Ő volt az aki a családban mindenkivel megtalálta a hangot és veszekedés nélkül megoldott mindent. Remélem sohase felejtem el az arcát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.06. 13:18:37

@TommyGun77:

Az arca idővel el fog halványulni, de az egyéniségének kedves emléke soha. Hidd el, én is átéltem ilyesmit.

kvadrillio 2014.05.06. 14:29:56

nincs.
és ha ez EGY EMBERTELEN KAPITALISTA RENDSZER MIATT TÖRTÉNIK, AKKOR ANNAK A RENDSZERNEK PUSZTULNIA KELL !!!

Gerilgfx 2014.05.11. 23:53:16

ez a cikk 5 percet elvett az életemből, ami már sosem fog visszajönni.
süti beállítások módosítása