Ez egy gonosz, hálátlan és igazságtalan írás, szégyellem is magam. A valósággal viszont korrelál, a nevek persze nem valódiak.

Szülői értekezleten részt venni egy húzós túlélőkaland. Óvodai szülői értekezleten ülni ennek minősített esete, Bear Grylls kalandjai ehhez képest lószar. 

Tizenkilenc anyuka és három óvónő társaságában vagyok. Egy társapuka is van, de ő nem számít, mert a párjával jött, egy grimaszt alig mer elengedni, érzi, hogy két hétig kapná az ívet, nem hiszem el, hogy még akkor sem tudsz odafigyelni, ha a fiunkról van szó. Apukán ugyan átfut, hogy Ádi neve egyszer el nem hangzott, de hagyjuk, legközelebb majd anyám gyógyszereit kell kiváltanom a szülői időpontjában, azt ennyi.
Természetesen elkések, a szülői értekezletek kezdési időpontjához atomórát lehet igazítani. A kisasztalok körberakva, kisszékeken kucorgunk. Mindenki előtt nyitott füzet, az oldal tetejére felírva "Óvodai szülői, szeptember 25.", sajnálom, hogy késtem, akusztikus orgia lehetett, ahogy az anyukák egyszerre kapcsolják be a tollukat. Tizenöt decibeles műanyag és alumínium csatt.
Nálam se füzet, se toll, a szomszéd anyuka látszólag kedvesen int, hogyne, persze, csak nyugodtan vegyem el az ő tollát negyedszer is, a jelenléti ív, a csoportpénz beleegyező nyilatkozat, az e-mail cím lista kitöltése után a szeretném, hogy gyermekem menjen kirándulni Hangyapusztára listát is engedelmesen szignózom le.
Azt nem nagyon értem, hogy harmincas-negyvenes szülők miért Ancsanénizik és Etanénizik az óvónőket, de én egyetlen gyereknevelési könyvet se olvastam, nem mérvadó a véleményem, engem az se zavar, hogy néha szombatonként a fiam délutánig pizsamában van.
A szülői munkaközösség tagjainak lelkesedése különösen lenyűgöz, annyi logisztikával jár ott tagnak lenni, hogy simán önálló egyetemi szak lehetne, hova jelentkeztél, ELTE SZMK, tavaly 637 volt a ponthatár, biztos nem megy lejjebb, nagyobb sláger, mint az obladi-oblada.
Fél óra telik el, mire el merek kezdeni e-mailezni, mély utálattal nézhetnek rám, van aki a gyámhatóságot is rámküldené, nyilván a kádcsapot is csak nagyjából állítja be az ilyen, majd hozzáteker a hideghez a gyerek, ha forró neki a fürdővíz.
A legnagyobb vita az ovi kapujára szerelendő számkódos zár és/vagy plasztikkártyás beléptetés kérdése körül bontakozik ki, végül szavazunk, Juli anyuka olyan professzionalizmussal vezeti a vitát, hogy keresni kezdem a szavazógépet a kisasztal borításán. Elvetjük a beléptető rendszerek kiépítését, a fémkereső kapukról nyilván majd legközelebb lesz szó.
Az óvónők fáradnak, ma is letoltak tíz órát húsz kis gonosztevővel, az anyukák viszont elképesztő formában nyomják, a mai holland-magyaron nekik kéne csatárt játszaniuk, ötven cselük van arra, hogy egy már lezártnak tűnő témát újra elővegyenek.
Egy anyuka szabadkozva elköszön, valami halaszthatatlan dologra hivatkozik, ahogy összenéznek mögötte a többiek, azt nem kívánom senkinek, este mondják majd fektetéskor, hát kislányom, nem csodálom, hogy annyit verekszik az oviban a Zsombi.
Röpke két óra alatt zajlik le a szülői, menni kell, pedig még annyi téma lenne. A füzetoldalak teleírva, az óvónők erejük végén, én meg válaszoltam tizenöt e-mailre. Viszont egyetlen ajánlott gyakorlófüzet címét se írtam fel, furdal is a lelkiismeret.
Három nap múlva kiderül, nincs miért, köremailben jön a szülői jegyzőkönyve, jelen vannak, napirend, szavazás, hitelesítők, minden formai kellék megvan. Aztán a válaszemailek sora, ez nem így volt, az meg amúgy. Lili anyuka a végig nem tárgyalt problémák megbeszélésére újabb szülőit javasol, szerinte másfél óra talán elég lesz. Nem tudom, mik lehetnek ezek az ügyek, de hogy apuka nem kell a megbeszélésükhöz, az hótziher.
Szerző: Szabó László  2013.10.11. 15:39 85 komment

Címkék: Óvoda SZMK

A bejegyzés trackback címe:

https://szabolaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr945563358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mildi 2013.10.12. 09:23:21

ELTE SZMK ezjó. :D
és igaz :(

Bloodscalp 2013.10.12. 09:51:04

Ez most fikció volt ugye? Mert ilyen ugye nincs?

Netuddki. 2013.10.12. 10:03:26

Beléptetőrendszer? Köremil? Ez valami elit óvoda lehet? Lehet még a havi étkezési díjat is lehet utalni?

Warlimont 2013.10.12. 10:27:33

Haha... Ez nulla. Látnátok egy sima itteni svéd ovit. Köremailek alapban naponta, mit csináltak ma a gyerekek, pl. "Ma kint játszottunk az udvaron, ahol..." Oszt hosszan részletezik.
Saját zárt honlap a szülőknek, ahová jelszóval kell regisztrálni, amin fontoskodnak ezerrel.
Azután a szülőik. Előzetesen kiküldött napirend. A szülőin megnyitó, majd powerpoint prezentációk, majd formális kávészünet. Azután újabb értekezés valamiről (pl az óvoda új környezetvédelmi politikájáról). Majd az igazgató ismertet egy új formanyomtatványt, amin bejelentést lehet tenni, ha a gyereket megverte egy másik kisfiú. Ezután kiscsoportos beszélgetések jönnek,ahol a szülők kiadott témát vitatnak meg. Majd ezek összegző megbeszélése, végül zárás.
Így, mindig, és itt apukáknak is illik menni. A svédeknél a nagy egyenlőség részeként az apák is mennek egy időre "gyesre", pappaledig a neve a korszakos találmánynak.

Ja, és az ovinkban kódos beléptető is van, és kurvára büszkék, hogy a tető tele van rakva napelemmel, és hogy ők a környék első nullenergiás(nak hitt) óvodája.

lobster thermidor 2013.10.12. 10:30:32

Ez semmi!
Majd akkor kezdjen panaszkodni a blogger, ha a szülői értekezlet legfontosabb napirendi pontjában azt fogják hosszasan megtárgyalni, hogy a csemeték a Szendi doktor féle paleolit táplálkozás, vagy az Atkinson - diéta elvei szerint készült uzsonnát kapjanak az oviban.

zoli_ 2013.10.12. 10:32:55

Nagyon jóóóóóó :D

lobster thermidor 2013.10.12. 10:33:13

@Warlimont:

"Ja, és az ovinkban kódos beléptető is van, és kurvára büszkék, hogy a tető tele van rakva napelemmel, és hogy ők a környék első nullenergiás(nak hitt) óvodája."

Mi ezzel a gondod?
Talán jobban tetszene neked a petróleumkályha, és a riglivel záródó ólajtó?

Valóraváltógép 2013.10.12. 10:41:09

Talán azért mehet így, mert az ovik az idegbetegség határáig próbálják magukat bebiztosítani a hibbant - és nagyon ráérő - szülők ellen, akik minden vacakért kártéítést követelnének, ha kell, ha nem. :)

@Warlimont: Ott találták ki azt is, hogy a gyereket semlegesneműként kezelni, mert majd később eldönti, mi akar lenni, nem? Na ezerszer inkább a petrólaumkályha, bár olyat sehol nem használnak már.
De nyilván jobb a lelkednek amikor valami légbőlkapott marhaságot cibálsz elő, aminek még véletlenül sincs köze a dologhoz... nehogy már valaki ki merje mondani egy hülyeségről, hogy hülyeség.
Nem kell szégyellni, ez népbetegség a magyaroknál. Az elégtelen szexuális élettel függ össze. A svédeknél is? :)

Szerintem kérj a férjedtől egy szeretőt, ott úgy rémlik az is menő, hogy beköltöztetik otthonra. :)

Valóraváltógép 2013.10.12. 10:42:45

Apuka meg ne nyereregjen, elmondhatja magáról, hogy hasznosan töltötte az időt. A csoportból egyedüliként.

bebe tv 2013.10.12. 11:00:00

@lobster thermidor: Apa, egy dunántúli kisváros óvodai szülői értekezletére elküldtek kettő azaz kettő felügyelőt gondolom a megyétől. Ők vitték a szót olyan stílusban, ami talán még a Rákosi érában sem volt. Amit én már azért csak tudok mert épp akkor voltan dedós. Röpködtek a fenyegetések, hogy amelyik gyerekért 3x késve jönnek a szülők az jelentve lesz a gyámügynek aztán megnézhetik magukat a szülők.Szegény 20-30 éves apukák-anyukák pedig moccanni és mukkanni sem mertek. Csak néztek egymásra, hogy hová kerültek. Haver nem gondolod, hogy túl korán kezdődik déligyümölcséknél az agymosás? Van ennél egyszerűbb megoldás is. Minden lurkót állami gondozásba venni, persze a szülők anyagi hozzájárulása mellett és el lehet kezdeni a janicsárképzést.

Valóraváltógép 2013.10.12. 11:11:02

@bebe tv: Na igen, néha indokoltnak tűnik a kedves "nevelő" alapos felpofozása. :)
Miért nem viszitek másik oviba a gyereket?

anyahajókabinajtóhajtogató 2013.10.12. 11:19:14

Ez picsafüst! 3 gyerekes apaként mondom a suli meg a gimi sokkal szarabb lesz! Egyet lehet tenni: beleszarni következetesen mindenbe, amit nagyon muszáj azt megoldani de a gyerek tanulmányi eredménye, hangulata, fejlődése szerencsére nem ezeken az idióta csoportterápiákon múlik úgyhogy nincs nagy gond! A sok idióta öldösse csak egymás idegeit, ti meg dőljetek hátra és élvezzétek!

Jó írás!

Gera 2013.10.12. 11:19:58

@bebe tv: Szerinted mennyire normális késve menni a gyerekért? Szerintem semennyire. Természetesen a gyerek miatt, ha esetleg nem lenne egyértelmű.

Valóraváltógép 2013.10.12. 11:27:47

@Gera: Teljesen. Bármikor közbejöhet bármi. Az óvónő azért van, hogy amíg a szülő odaér, vigyázzon rá.
Nem bunkón, nem szemtelenül, nem a gyereket a hidegben állítva, amíg a szülő odaér, a saját helyét tudva.
A saját helye a kiszolgálószemélyzeté, abból él, amit a szülő befizet. Viselkedjen ennek megfelelően.

is 2013.10.12. 11:43:22

@Valóraváltógép: A mi ovinkban megvan a nyitvatartás. Természetesen utána is lehet maradni, negyedóránként megvan a díja (több, mint ami a te fizetésed arra a negyedórára). A kedves szülő akkor viszi a csemetétjét, amikor akarja. Érdekes módon mindenki legkésőbb zárás előtt 3 perccel beér. Gondolom nem ingyen várod el (amit befizettél, az a normál munkaidőre szólt), hogy bármeddig várjanak rád. Ugye?

@poszt: az óvodai beléptetőrendszernek két oka van:
- a gyerek ne lépjen ki
- más akárki se jelenjen meg, aki esetleg elvisz egy gyereket, vagy csak a fogason függő ruhákból/cuccokból néhányat
a demokrácia meg ilyen: időbe és energiába telik. pont a posztíró apukától ennek belátását, sőt propagálást gondoltam volna megkapni. talán legközelebb.

Gera 2013.10.12. 11:44:02

@Valóraváltógép: Hülyeség. Az ember a saját gyerekére ne szarjon már olyan látványosan, hogy nem bír időben érte menni. Persze néha közbejöhet valami váratlan úgy, hogy az ember egyszerűen sehogy nem tudja megoldani, hogy valaki odamenjen és ezt az óvónők is megértik, de nem normális ebből rendszert csinálni (3x...).

lobster thermidor 2013.10.12. 11:52:31

@bebe tv:

Értek én mindent.
A félreértések elkerülése végett most szólok, hogy az előbb ironizálni próbáltam...

Valóraváltógép 2013.10.12. 11:52:56

@is: Ez egy jó módszer. Gondolom abban a negyedórában a gyerekkel nem bunkóznak, nem betegítik meg, ugyanolyan komfortosan érezheti magát, mint egyébként.
Mint Te is mondod, nem veszik sokan igénybe, DE ha mégis úgy alakul, hogy a szülőnek halaszthatatlan dolga támad, akkor nem kell még amiatt is aggódnia, hogy a gyerekével mi lesz.

Mennyi az én fizetésem szerinted? :) (Csak viszonyításképpen, hátha egyszer oda akarom járatni a kölyköt.)

Valóraváltógép 2013.10.12. 11:54:42

@Gera: A gyerek olyan, mint a háború. (3 dolog kell hozzá, és mindegyik a pénz.)

Kemény igazság, de ahol pénzt csinálsz, az előbbrevaló annál, ahol te fizetsz. Sokkal boldogabb világban élnénk, ha ezt az összes szolgáltatóintézmény (mint pl. az ovik) felfognák végre.

Valóraváltógép 2013.10.12. 11:57:15

@Valóraváltógép: +mint

Rendszert csinálni meg... olyan ovit kell választani, ahol nem hisztériáznak hülyeségeken.
Hatalmas problémának látom, hogy kevés a rendes óvodai férőhely, és ilyen selejtintézményekre fanyalodnia a szülőnek.

lobster thermidor 2013.10.12. 12:00:10

@bebe tv:

Ja, hát bizony én sem tegnap jártam oviba, hanem akkoriban...
Tapasztalat tehát van bőven, a rendszer mibenlétéről.

Nálunk az volt a szokás, ha az ebédnél nem kanalaztad ki elég gyorsan a paradicsomlevest a tányérodból, büntiből rámérette a napossal az óvónéni a tejbegrízt a tányér alján lötyögő piros lére.
Azon kívül, hogy ínycsiklandó íze is lett a fahéjjal megszórt tejbegríznek, a gyermekek esztétikai nevelésének is jót tett a látványnak sem semmi híg elegy.

bebe tv 2013.10.12. 12:48:41

@Gera: Egy kormánypénzeken jól megélő kerületvezetőnek gőze nincs arról, hogy
a versenyszférában sokszor akkor sem mehetsz el,ha lejárt a munkaidőd.Mert mindezt meglehet, hogy a céged elnézi jó párszor, de az első leépítésnél nem igen kell gondolkodnia kit küldjön el.Ennél fogva egy déligyümölcs nagyker által odaültetett picsa ne fenyegesse a szülőket ilyen meg olyan retorziókkal. Gyámüggyel, támogatás megvonással stb.
Ezek már lassan elhiszik magukról hogy kápók egy koncentrációs táborban.

Mária 2013.10.12. 13:10:21

"armincas-negyvenes szülők miért Ancsanénizik és Etanénizik az óvónőket"

Negyvenes anyukák óvodás gyerekkel? Ez tényleg így van most?

Pszt! 2013.10.12. 13:29:31

Minek az oviba szülői értekezlet? Nekünk egy se volt a 3 év alatt, mégis ember lett belőlünk.

Mária 2013.10.12. 13:33:28

@Valóraváltógép:

"Kemény igazság, de ahol pénzt csinálsz, az előbbrevaló annál, ahol te fizetsz. "

Ahot te fizetsz, ott mások pénzt csinálnak.

Szarul éreznéd magad, ha a te ügyfeleid, akik neked fizetnek, úgy állnának hozzád, hogy a te szolgáltatásod le van szarva, mert ott ők fizetnek, és sehol nincs ahhoz, amit te szolgáltatsz, ahhoz képest, ahol ők csinálják a pénzt, vagyis ahol mások fizetik őket.

Vagy te nem abból élsz, hogy mások a pénzüket adják neked?

Ha IGEN, akkor mennyiben állsz felette egy átlagos óvodai dajkának?

Asszem 2013.10.12. 13:35:56

Elolvastam, ritka unszimpatikus írás, jófejkedő apukától hiszti, savanyú alak lehet az ilyen, aki mindenkinél különbnek hiszi magát.

Mária 2013.10.12. 13:38:01

@bebe tv:

"Egy kormánypénzeken jól megélő kerületvezetőnek gőze nincs arról, hogy
a versenyszférában sokszor akkor sem mehetsz el,ha lejárt a munkaidőd."

Ez csak Magyarisztánban van így. Kultúrnépeknél a munkaügyi felügyelők a gatyát is leszedik büntetésben arról a munkáltatóról, aki nem tartja be a szerződésbe foglalt munkaidőt.

Egyébként a bankban, kisboltban, körzeti orvosnál is várnak rád, mert te egy annyira fontos ember vagy, hogy a hülyefőnököd bármikor aznapi hatállyal pluszmunkát rendelhet el?

Gera 2013.10.12. 13:44:03

@bebe tv: Nézd, ha nem vagy képes gondoskodni a gyerekedről, akkor ne vállalj gyereket. Az élet kemény, ugye.

sony 2013.10.12. 15:07:42

Azért kezdik percre pontosan, mert mindenki sietne haza, egyébként az anyukák fejében közel sincs ennyi előítélet. Ha apukát látnak egy ilyen szülőin, hősnek tartják, és nagyon irigylik a hozzátartozó anyukát, továbbá a melletted ülő anyuka nem álmosollyal adta oda a tollát negyedszerre is, mert ha úgy lett volna, nem mosolygott volna egy kicsit sem. Egyébként az anyukák is halálra unják a szülői értekezleteket.

whale 2013.10.12. 15:12:34

@is: "pont a posztíró apukától ennek belátását, sőt propagálást gondoltam volna megkapni. talán legközelebb."

Azt ugyan várhatod.:)A demokrácia csak addig jó és kívánatos a poszt tolónak és elvbarátainak -vagy inkább elvtársainak- amíg ők döntenek a játékszabályokról.
Ebben a szituban nem ő döntött, meg is van a véleménye...

whale 2013.10.12. 15:16:44

Meg is ragadnám az alkalmat, hogy megkérdezzem a posztert, mint egykori HÖOK elnököt?, a Bokros-féle tandíj lelkes ellenzőjét, hogy mi a véleménye a kormány által bevezetett tandíjkötelezettségől?

whale 2013.10.12. 15:22:08

@Gera: Szabad tudnom, hány gyereked van? Mert nekem négy. A két legkisebb Zuglóban jár oviba-bölcsibe, mivel ott élünk.
Sajnálatos módon a poszternek és bandájának köszönhetően Óbudára kell járnunk dolgozni, így minden reggel a gyerekeink az elsők fél nyolc körül és sajnos az utolsók is fél hat körül az intézményben.
Ezért nem (sem) lehetünk elég hálásak ennek a bagázsnak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.12. 15:27:06

@is: En nem ingyen varnam el, megis normalis helyeken azert megoldhato a normalis nyitvatartas. Ertem ezalatt, hogy ne szoljak meg azt, aki zaras elott 5 perccel esik be.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.12. 15:29:12

@Mária: Siman lehet, nem hinnem hogy ciki 35-40 evesen szulni.

Gera 2013.10.12. 15:31:59

@whale: Nekem egy se, mi több, nőtlen vagyok. Miért érdekes ez? Mikor gyereket vállaltál, nem tudtad, hogy el kell hozni az oviból és nem lehet ott este tízig?

whale 2013.10.12. 15:40:29

@Gera: Szeretem, amikor olyan faszfejek osztják ki az eszet gyereknevelés témában, akik azt sem tudják, miről beszélnek.

Gera 2013.10.12. 15:49:23

@whale: Hagyjuk már az ilyen ostobaságokat. Gyereket vállalni nem egyszerű, nyilván sok a szívás, de nehogymár másokon kelljen számonkérni, ha valaki képtelen úgy szervezni az életét, hogy el tudja hozni az oviból a gyerekét. A feltételek adottak, mindenki előre eldöntheti, képes-e együtt élni velük vagy nem. Ha nem, akkor nem kell gyerek, aztán annyi.

Gera 2013.10.12. 15:51:47

BTW: most akkor én is kezdjek el faszfejezni? Nem értem, minek gyerek minden faszfejnek, ha csak a nyűg van vele.

Gera 2013.10.12. 15:54:26

BTW2: négy gyerek nagybátyja vagyok, ez természetesen nem szülőség, de azért épp elég közeli élményem van gyereknevelés témában ahhoz, hogy néha kicsit megnyilatkozzak e téren.

whale 2013.10.12. 16:02:29

@Gera: Drága jó búzakenyér! Milyen feltételek adottak előre, te szerencsétlen? A feltételek folyamatosan VÁLTOZNAK és ehhez alkalmazkodva kell megszervezni az életet. És ebbe bőven belefér, hogy nem mész időben a gyerekért, mert nem tudsz...

whale 2013.10.12. 16:03:57

@Gera: Azt látom, hogy nem érted. A te génkészletedért nem is kár, ha megy a levesbe.
Csak akkor kicsit csendesebben, ha gyereknevelésről van szó, ha szabad kérnem.

whale 2013.10.12. 16:06:20

@Gera: Persze. Láttad már egyszer, hogy hogy csinálják mások. OK, lehet, hogy háromszor...
Maradjunk abban, hogy halványlila segédfingod sincs, hogy miről van szó.

Mária 2013.10.12. 16:06:53

@Gera:

Hagyd őt.

Aki egy laza vállrándítással képes elintézni, hogy késve megy a gyerekért, vagy a munkahelyével takarózik a felelőtlensége miatt, és a dadákat okolja, ha kifejezik a nemtetszésüket, az szimplán OSTOBA ahhoz, hogy átérezze, mekkora szorongást, sőt rettegést élhet át a gyereke minden egyes alkalommal, amikor nincs ott a szülő akkorra, amikorra megígérte.

Gyerekért késve menni kreténség. Nem az elvárások miatt, hanem a gyerek miatt.

Gera 2013.10.12. 16:08:49

@whale: Mi változott? Tíz éve vagy harminc éve nem kellett időben elhozni a gyereket az oviból?

Gera 2013.10.12. 16:12:43

@Mária: Így van, ezzel kezdtem én is, hogy igazából a gyerek miatt. Én emlékszem rá, mennyire sokkoló volt, amikor EGYSZER édesanyámnak és édesapámnak is egyszerre ütött be valami váratlan, amit nem tudtak kezelni és vagy egy órával később jöttek értem a suliba kb elsős koromban. Csak ez még jóval a mobilkorszak előtt volt,ma az ember ilyenkor számtalan lehetőséggel próbálkozhat egy ilyen helyzet megoldására a rokonoktól a barátokig.

whale 2013.10.12. 16:13:48

@Gera: Mondom, hogy fingod nincs. A magam részéről befejeztem a süketnek a zene magyarázatát.

Valóraváltógép 2013.10.12. 16:16:20

@Mária: Dehogy esne szarul, miért esne? Nekem az igényeiket kell kiszolgálni, annak alapján, amennyit fizetnek érte. A lelkiviláguk nem rám tartozik.

Az "én pénzt csinálok", és "az alkalmazott a p.csáját vakarja a munkaideje alatt, és eközben előteremti a költségei 30%-át (talán), de akármiért szájat nyit" között komoly különbség van.

@Gera: Hibás. Az elméleted helyes megfogalmazása, a "ha nem vagy alkalmas óvónőnek, keress más foglalkozást". Jah hogy nem értesz máshoz? Ehhez sem.

Gera 2013.10.12. 16:17:55

@whale: Igazad van, hagyjuk. Egy ostoba faszfej vagy, aki másokban keresi a felelőst a problémáiért. Baszki a te gyereked, te csináltad, itt nincs olyan opció, hogy sajnálod, de nem tudod megoldani a problémát, mer a kurvaannyát mindenkinek, amiért nem oldja meg helyetted.

Valóraváltógép 2013.10.12. 16:26:43

@Gera: "azért háborodnak fel, mert egy ritka ostoba és primitív ötlet felszámolni a vidék Magyarországát, ".... holott ezért kap fizetést a rohadt kurvája? :)

Valóraváltógép 2013.10.12. 16:28:09

óbasszus... hülye vágólap, ez egy másik posztból volt. :DD

Tehát:

@Gera: ", mer a kurvaannyát mindenkinek, amiért nem oldja meg helyetted." ... holott ezért kap fizetést a rohadt ribanca? :)

Na így. Poszter, az előzőt töröld légyszi.

Gera 2013.10.12. 16:29:29

@whale: Aki mondja bebebeeeee.

Gera 2013.10.12. 16:34:29

@Valóraváltógép: Jajó, elsőre némi fejtörést okozott a hozzászólásod értelmezése. Szerintem azért nem kap fizetést, hogy munkaidő után vigyázzaon azokra a gyerekekre, akikért basztak eljönni a szüleik. Ettől függetlenül rendszerint megteszik, de nagyon nem örülnek. Mondjuk mert nekik is van gyerekük.

Van az az embertípus, aki szerint a hülye óvónő nyalja ki a seggét, amiért 80 nettóért vigyázhat a gyerekére, én nemigen díjazom ezt, pedig semmi közöm az óvónőkhöz.

Valóraváltógép 2013.10.12. 16:41:41

@Gera: "Szerintem azért nem kap fizetést, hogy munkaidő után vigyázzaon azokra a gyerekekre, akikért basztak eljönni a szüleik."

Ez már az ő meccse a munáltatójával. Kérjen túlórapénzt, mittudomén, írassa alá a szülővel, hogy "Gabikáért az előírt 6 óra helyett fél kilenckor támolyogtam be, alulírok Példa Béla". Példa Béla meg fizessen ezért plusz térítési díjat, ahogy @is: is írta. Akkor mindenki örülni fog.

" Mondjuk mert nekik is van gyerekük." A Te logikád értelmében nem kellett volna emellé a foglalkozás mellé gyereket vállalniuk. :)

"Van az az embertípus, aki szerint a hülye óvónő nyalja ki a seggét, amiért 80 nettóért vigyázhat a gyerekére, én nemigen díjazom ezt, pedig semmi közöm az óvónőkhöz."

Minden szolgáltató nyalja ki a seggét annak, akinek a pénzéért dolgozik. Vagy legalábbis üssön meg egy normális udvarias hangnemet... vagy ne lepődjön meg, ha kellemetlenség éri.
Persze ehhez is kell egy bizonyos embertípus. A többséget ha felrúgod az utcán, akkor is úgy nézd rád, mint a megvert kutya, dohog egy kicsit, aztán esetleg megkínozza otthon az aranyhalat, de a saját érdekeiért az istennek sem áll ki.

Valóraváltógép 2013.10.12. 16:46:18

alulírott, nézd helyett néz, stb.
Javítgassátok le magatoknak, öreg vagyok már a multitaskhoz.

Gera 2013.10.12. 16:48:48

@Valóraváltógép: Perszepersze, mindenki hülye, csak az nem, aki rendszeresen képtelen időben beesni a gyerekéért. Hagyjuk már az ilyen ökörségeket. A minimális udvariasság persze mindenkitől elvárható, de ebben az is benne van, hogy nem szopatom az óvónőt, akiről természetesen pontosan tudható, hogy semmiféle túlórapénzt és hasonlót nem tud kisajtolni a munkaadójából az ilyen baromságok miatt és az is világos, hogy nem ő szabja meg, mi legyen a későkkel, ő csak szív miattuk, mert a gyereket nem hagyhatja ott.

Valóraváltógép 2013.10.12. 16:52:46

@Gera: Ez szomorú. Viszont tényleg nem az én problémám... munkaadó, és/vagy szülő az illetékes, velük kell lejátszani.
Megteheti, hogy kitereli a kölyköket az udvarra, hogy picinyeim, várjátok meg apáékat, én hazamentem. Valószínűleg ugyan csak egyszer, de a lehetőség adott.

Gera 2013.10.12. 16:57:46

@Gera: Az ügyfélnek természetesen mindig igaza van, ez alapállásnak jó és el is várható, de azért a való életben ennek is vannak határai.

Mondjuk amikor pár ablakot vettem vagy kétmillióért és a papírmunka befejezése elhúzódott kicsit, úgy félórával záróra utánra, egy kurva szót nem szólt senki és ez normális. De az is normális, hogy én azért felajánlottam, hogy visszajövök másnap, ha gondolják. És az is normális lett volna, hogy ha csak nézelődőként vagyok ott, akkor azért udvariasan szólnak, hogy zárnának.

fizetekmegegysort 2013.10.12. 17:17:18

@Mária: 36-38-40 voltam mikor szültem. A legnagyobb most 4,5, ovis. És nem én vagyok a korelnök az anyukák között, ellenben a 30 fős csoportban az anyukák kb fele korombeli.

Valóraváltógép 2013.10.12. 17:23:12

@fizetekmegegysort: Nincs ezzel semmi gond. Az ember ne csupasz seggel, földönfutóként csináljon gyereket, hanem akkor, amikor már mindent meg tud adni neki.

bungics (törölt) 2013.10.12. 17:58:32

:DDDDDDDDDD
Nagyon jó írás.
Halkan jegyzem meg, én egy SZMK-s anyuka vagyok (gimnáziumban), mert a legelső szülőin az ofő azt mondta, addig innen nem megy haza senki, amíg valaki el nem vállalja. Fél óra kínos csend után magamra vállaltam, ami évente kétszer kb. 10 perc elfoglaltságot jelent. Szóval nem eszik olyan forrón a kását, pár év után a lelkes anyukák le fognak csillapodni. Ez az egész SZMK hülyeség törvényi kötelessége egy iskolának, ez is csak egy látszat szervezet. Kell néha a szülők "képviseletének" aláírása egy-egy hivatalos jelentéshez. Ennyi.

fizetekmegegysort 2013.10.12. 21:34:16

@Valóraváltógép: köszi! Bár bevallom, nálam inkább a kellően felelősségteljes férfi-egyed megtalálása vett igénybe ennyi időt. :)

ABC123456 2013.10.13. 17:00:13

Ez egy elég nagyképű és lenéző írás, tele buta sztereotípiákkal.
Eléggé sajnálatos, hogy csak 1 apuka jut 19 anyukára.
Ez azért van így, mert mindkét szülő rühelli a szülőit, és 20-ból 19 esetben a férfi tudta érvényesíteni az akaratát a nővel szemben. Ahogy minden nemszeretem és ingyenes dolgot a vasalástól a takarításon át a leckézésig, úgy a szülői értekezletre járást is túlnyomórészt a nőkre lőcsölik a kedves magyar családokban.
persze, van néhány fontoskodó anyuka, aki ebben a nemes szerepben találta meg önmagát és itt a saját fontosságát élheti meg,
20-ból mindig akad 1-2 ilyen is.
Meg aztán van néhány olyan, aki lelkiismeretből komolyan veszi a dolgot és ha már odament, illetve a maradék létszám meg simán unja, de megtiszteli a résztvevőket és nincs pofája látványosan elszabotálni a gyűlést SMS-ezéssel.
(Voltak az iskolában is renitensek, akik lógtak, mások leckéjét másolták, amőbáztak, és többnyire szarul is tanultak, de hát istenem, ráfért a pofijukra, és nem is biztos, hogy ők jártak rosszuk, sőt)
Az óvónőnek meg kutya kötelessége megoldani a felvetett problémákat. Ettől húzódnak el a szülőik,
de a félreértések elkerülése végett elmondanám, hogy ezt a nők sem élvezik.
Ez az írás sajnos úgy mutatja be ezt a jelenséget, ami a nők hülyeségét és a férfi diadalmas felsőbbrendűségét bizonyítja, és ez siralmas.
Mert ami a semmi habosítását illeti, azt férfiak előszeretettel képesek csinálni, és mesterien űzik, persze csak ha sűrűn cseng érte a lóvé.
Lásd a parlamentet. Oda bezzeg nem jut nő, csak az ingyenes szülőin hemzsegnek...
Pedig felesleges sőt kártékony szájtépés ott megy igazán és nem itt.

BLX 2013.10.13. 20:26:03

Nagyképű balfék vagy kedves blogger. A másik apuka esetleg sejtette, hogy értelmes dologról (nevezetesen a te gyerekedről IS) van szó, és odafigyelt, te meg azt képzeled, hogy ő képtelen a saját agyával gondolkodni. Pedig neked nem ártott volna, ahelyett, hogy e-mailbe menekültél volna.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2013.10.15. 10:47:18

@Warlimont: gondolom, azért arrafelé ritka a 2-3 gyerek, mert ezt tömegesen el sem akarom képzelni :)

zsírmalac 2013.10.15. 13:30:10

@Gera: " A feltételek adottak, mindenki előre eldöntheti, képes-e együtt élni velük vagy nem. Ha nem, akkor nem kell gyerek, aztán annyi."
Ezt hogyan gondoltad, akinek 5-ig, 6-ig tart a munkaideje, az ne vállaljon gyereket? (Akkor lenne csak igazán népességcsökkenés.) Vagy keressen más munkahelyet? Vajon hány olyan munkahely van manapság (főleg a versenyszférában), ahol 4-kor végzel?
Valamikor ez volt a jellemző, az igaz, de már jó ideje nem. Az óvodák nyitva tartási ideje pedig nem alkalmazkodott ehhez.
Megjegyzem, nagyanyám vezető óvónő volt, annakidején ők reggel héttől este hatig fogadták a gyerekeket.

LaniaMaior 2013.10.15. 13:58:44

I'm too sexy for the szülői értekezlet...

borzAlom 2013.10.15. 21:20:47

@ABC123456: Ó Istenkém, végre valaki rátapintott a lényegre!!!
Amúgy persze - egy ovista anyjaként - jókat kacagtam volna, ha mint kedves @ABC123456, nem éreztem volna ki némi felülről letekintést az nőkre és úgy egyébként.
Olvasom a kommenteket és helyenként hűledezek. Mi ez az intellektuális farokverés?!
- Talán baj, hogy van SZMK, vagy központilag legyen minden eldöntve?
- Baj, ha vannak témák és még képesek leülni ezt megtárgyalni ezeket egymással?
- Jah, mindig voltak szájtépők és értelmetlen emberek, de ettől még a fórum nem oka fogyott.
Máskülönben:
1. Szerintem is undorkeltő, ha a saját kölykéért nem megy időben az ember. Nem(csak) az óvónők miatt, hanem mert egy KISEMBER 100% bizalmat szavazva csüng a szülőjén és ezzel visszaélni - vis major kizárásával - óriási hiba!
Megjegyzem nyitvatartás: 8-18 nálunk. És itt ismételhetném zsírmalac írását.
2. Igenis legyen védve a gyermek és az intézmény. Mi, épp külföldön járunk oviba és az ajtón számzár van, nagyon helyesen!!! Ugye, nem kell részleteznem miért vagyok ezen a véleményen?!
Az oviban helyben főznek, de nem paleo kaját.
A szülőkkel spontán összejárunk, és senki sem állhatja a felesleges dumákat, ellenben mindenről tudunk beszélgetni, az óvónőkkel is.
3. Igenis, napjainkban - akármennyire is nagy szeretettel hozza valaki világra a gyerekét - nem biztos, hogy
- férj eleget keres, hogy nem kelljen vissza mennie dolgozni
- a munkáltatója kultiválja, ha "munkaidő végével" lép le, a gyerekért.
Beh, micsoda világ is lenne, ha mondjuk lennének családbarát munkahelyek, több ovi, vagy netán egy kereső is el tudná tartani a családot, akkor ez nem lenne vita téma. (Ez utóbbi utópisztikus megjegyzés volt.)
4. Gondolom posztoló nem hiszi, hogy anyukák mind ostoba libák, akik itt élik ki vezetési hajlamaikat, meg hogy csak itt van szavuk?! Tán figyelte volna beszélgetés fonalát, megállapíthatta volna, kik beszélnek magukban plénum előtt és kik értékes témafelelősök. Vagy javasolta volna, ha már ilyen éleslátással áldotta meg a sors, hogy skippeljék a felesleges párbeszédeket és térjenek rá a lényegre - emilezés helyett.

Végül:
Bölcsi, ovi, iskola - itt élik napjaik legnagyobb részét Neveltjeink.
Szerény meglátásom szerint pazar lenne, ha az itt dolgozók igazán megbecsült tagjai lennének a társadalomnak (anyagi és erkölcsi értelemben egyaránt), de éppen ezért eléggé szűrném, kik dolgozhatnának ebben a szektorban! (Máshová nem vettek fel, megyek tanárnak... tisztelet a kivételnek.)
A legtöbb helyzet megoldásának kulcsa: INTELLIGENCIA.

húúúha 2013.10.16. 01:38:46

rég voltak azok a számtech órák, de úgy látszik, hogy a nulla és az egy néha elég "komoly" storykban is tud materializálódni :P

Gazsibacsi 2013.10.16. 06:47:41

Kedves @Valóraváltógép és társai, csak két apró megjegyzés:

- az óvoda nem gyermekmegőrző, hanem közoktatási intézmény
- az óvodában dolgozó pedagógusok megnevezése óvodapedagógus, az állás betöltéséhez felsőfokú képesítésre, óvodapedagógusi diplomára van szükség

A feleségem óvodapedagógus, volt szerencsém teljes napokat együtt tölteni vele az oviban - sírva menekültem vissza az indiai szoftverfejlesztőimhez.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2013.10.16. 14:10:27

Tökéletesen megértem szegény apukát, nem a történt események miatt, hanem mert a kommentfolyamban is csodásan kitapintható az a légkör, amiben a többség által támasztott decens elvektől a legkisebb eltérés is főbenjáró bűn, aljasság és csak egy rohadt halvány árnyalattal marad el a konkrét gyerekgyilkosság mögött.

A fenének se hiányzik a kioktatás, az önkéntes mérvadók testületi megbélyegzése.

Rettentes élmény lesz majd minden anyukának, ha ráébred, hogy gyermeket nevelni nem csak úgy lehet, ahogyan ő helyesnek véli.

Addig is lehet bőszen gyakorolni a lenézést és a saját magunk fennsőbbrendűségébe vetett töretlen vakhitet.

A konstruktivitás jegyében még megtoldanám avval, hogy a sikeres csoportként való működéshez (random emberek között) nem igazán lehet eljutni úgy, hogy mindenki a saját vélt erkölcsi fölényébe kapaszkodik, azt lóbálja-lengeti, és -persze csak indokolt esetben- de nem habozik vele lesújtani a tévelygőkre.

Egy kisgyerekes szülő nyilván az egész világot nevelni óhajtja, de célszerű nem elfeledkezni róla, hogy egy oviscsoport szülei szigorúan mellérendelt viszonyban állnak egymással. Amely kapcsolatnak nem része a kioktatás, a nevelés meg pláne.

tereza66 2013.10.16. 21:13:39

@Valóraváltógép most már kíváncsi vagyok, hogy milyen hasznos munkát is csinálsz te, mer' biztosan valami nagyívű, nagyszerű dolog lehet! Meg időd is van közben okosan beszélgetni, tök jó!

retinax 2013.10.17. 08:40:10

@Gera: ez nem a rászarásról szól, hanem az ovi/iskola nyitva tartásáról. Nálunk pl. fél ötig kell menni a gyerekért. Ez mennyire reális két dolgozó szülőnél? Azért persze valahogy odaérek, de ha a kollégák nem olyan tempóban haladnak a munkával, hogy négykor leléphessek, már személyes sértésnek veszem, úgy rápörgettek a fél ötig elvitelre. Ja, az ovi is fél ötig van, vagyis két helyre kell odaérni addig.

Tyto Alba 2013.10.17. 11:48:53

4 gyerem van, már nagyok. Ahogy egyre nagyobbak lettek, ahányan , annyiféle suliba. Ovis szülői: vidám apróságok, sok nevetéssel, kalákában ovifestés anno. Általános: Diktátornéni (=igazgatónő) szónoklatai, ÉvaÁgiErikanénizés, SanyiPistaZolibácsizás (=velünk egy korúak, én is tanár vagyok, közröhej) Gimi: pénznyelő automata, 10 ezer alatti címlet nincs. Dr. Kockafej asszony a gimi első évében egyetemlátogatásra vitte a gyerekeket és a gimnáziumban kötelező volt aláírni, hogy az iskolai kiránduláson történt semmilyen balesetért az iskola nem fele és hogy minden költséget vállalok, amit az iskola előír. Ez egy ilyen szép, nagymagyar gimnázium, hogy dőlne össze holnap (mikor üres az épület), csak ezt előre nem tudtuk. Szülőire járni mindig is utálni fogok, nekem ne mondja azt senki, hogy amikor az iskolának van honlapja, akkor fél óráig kell diktálni, hogy mettől meddig tart a tavaszi meg a síszünet. A gyerekemnek az ofője hülyébb, mint a sokévi átlag (a gyerek jól tanulnak, nem azért mondtam).

pemetefu 2013.10.18. 12:36:05

@mcs: cuki ez a projekció. csak épp marhára nem erről szólt az általános felháborodás.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2013.10.18. 12:58:08

@pemetefu: én nem igazán találkoztam általános felháborodással, annál inkább általános frankómegmondási vággyal, értelmetlen verbális agresszióval és jó nagy adag lenézéssel.

hisz mindenki bezzeganya, akik szerint persze mindenki más csakis nemtörődöm lehet.

de bizonyára a fenti kommentek teljesen másról szóltak, ja. csupa konstruktív javaslat volt, meg okos gondolat, hogy miképp lehetne a 97%-ban redundáns és már rég ismert infók felolvasása helyett értelmes dolgokkal tölteni a szülői értekezletet.
rámutatnál, hogy ezeket hol találom?

Valóraváltógép 2013.10.18. 21:04:25

@Gazsibacsi: " az óvoda nem gyermekmegőrző, hanem közoktatási intézmény"

De. Ki a fene mondta neked, hogy nem az?

Az "óvodapedagógus" az a pálya, ahol amellett eredmények nélkül is nagy lehet a pofátok, abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy senkinek sem jut eszébe ilyeneket elvárni. Legalábbis ha nap végén megvan a gyerek, nem fosta magát nyakig, és nem nyomta ki senki semelyik szemét.

Ezen kívül az "óvodapedagógus" dolga még.... mi is? Jah nincs más. :))

Indiai szoftverfejlesztők, mi? Szarrágóék a harmadikról önérzetesek? Hát ejnye kérem, ez nem járja itten. Fizesd meg a normális munkaerőt, és kevesebb problémád lesz. Talán majd még az asszonyt is el tudod majd tartani. Lehetne saját gyereketek, hát nem buli? :) Vagy legalábbis a csajnak.

Addig meg olvass utána, mit jelent a pedagógus.

Valóraváltógép 2013.10.18. 21:07:40

@borzAlom: "ha mint kedves @ABC123456, nem éreztem volna ki némi felülről letekintést az nőkre és úgy egyébként."

Te csak ne méltatlankodj, mert ha sokat jár a szád, a végén még át találsz esni egy vak komondoron. Menj szépen, és főzz valami finomat. Remélem legalább szép vagy.
;)

Valóraváltógép 2013.10.18. 21:08:55

@tereza66: Igen. És te? Szép vagy? Még az sem? :D

tereza66 2013.10.18. 21:28:37

@Valóraváltógép: :) nem zavar az sem, hogy nem én írtam, amire válaszoltál. Szerencsétlen...

borzAlom 2013.10.18. 21:55:16

@Valóraváltógép: Ne aggódj miattam :)
Nemcsak jól főzök, de oltári szép és sugárzó I&EQ bajnok is vagyok. Hát, Te?!
Mondom újra, hogy a blogolónak helyben kellett volna rendet teremteni kétségtelen szellemi erőfölényét megcsillogtatva, nem utólag szapulni.

Valóraváltógép 2013.10.18. 22:01:12

@borzAlom: Én nem tudom, hogy jól főzök-e, sosem próbáltam. :)

"nem utólag szapulni."

Tudod hogy van az akkor. Mit szól az asszony, meg a többi droi... szülő, meg az az affektáló kurva a végén még a gyereken verné le, ésatöbbi.
Sok ember leblokkol a bunkóságtól, és csak utólag jut eszébe, mi lett volna a jó. De perszehogy, el kéne kenni a szályát neki jól!

Btw, én kipróbáltam már, hogy nemesen felháborodok, és felszólítom az illető példányt a helyes viselkedésre, valamint a töredelmes bűnbánatra. Nem ér semmit.
Általában meg szoktak sértődni, és még genyóbbak lesznek. A hülyébbje nekiáll pedagógusozni, mint valamelyik majom itt feljebb.

Az emberek ilyenek.

borzAlom 2013.10.18. 22:34:20

@Valóraváltógép: Akkor nincs más hátra, el kell kezdeni, a jó pap is holtáig tanul jeligére, lehet értékelné is a környezet. :)

Nos, van úgy, hogy nincs kivel vitázni. És igen, sajnos olyan is, hogy gyerek inná meg a levét (vagy mi).
De, és mindezek figyelembe vételével együtt írtam azt, hogy az intelligencia a megoldás.
Lehet oly finoman is elküldeni valakit, hogy csak napokkal később ébred ennek tudatára, vagy még meg is köszöni.
Nekem olybá tűnt, hogy nem tett kísérletet a SZMK tagjainak megismerésére. (Lehet feleség ezért bízta meg részvétellel?)
Olykor az empátia is csodákra képes.
Végül, ha mindenki hallgat és nyel és méltatlankodik, akkor soha nem lesz érdemi változás, semmilyen szinten.
A nők és férfiak: nem minden férfi vezet jól, nem minden nő főz jól; és az a tiszteletreméltó, aki tiszteletreméltó, szerintem.

Valóraváltógép 2013.10.19. 21:26:40

@borzAlom: "Lehet oly finoman is elküldeni valakit, hogy csak napokkal később ébred ennek tudatára, vagy még meg is köszöni."

Lehetni lehet, de ennek én sosem értettem a logikáját. Ha meg akarom sérteni, az a célom, hogy értse a sértést. Ha nem érti, nem csináltam semmit, csak bebizonyítottam magamnak milyen ügyes vagyok. Arról nem is beszélve, hogy olyan nincs, hogy egy helyzetért csak egyvalaki hibás, ha már mindenképpen csinálni akarok valamit, keresek megoldást.
Vagy leszarcsizom az egészet.

"Végül, ha mindenki hallgat és nyel és méltatlankodik, akkor soha nem lesz érdemi változás, semmilyen szinten."22

Lesz az. Csak nem olyan irányba, amilyenbe szeretnétek. :)
Egyébként ez elég összetett dolog, valahol mindkét oldal véleménye elfogadható a saját szempontjából. Gondolom azt érdemes nézni, hogy mi a jó a gyereknek.
A gyereknek az a jó, hogy vigyázzanak rá, mindaddig amíg a szülő oda nem ér, és pont. Amelyik demagógusnak ez nem tetszik, azt szeretettel várja a tesco egy árufeltöltői pozícióval.

Főzés: szórakozásnak tekinteni nem tudom, a nyűgöt meg nem érdemes bevállalni. Valamiből a kajáldáknak is élni kell.
süti beállítások módosítása