A 8-1 után mindenki még jobban ért a focihoz. Ebből azért azt az első következtetést gyorsan vonjuk le, hogy továbbra is fociország vagyunk. A CNC esztergák új generációjának megjelenéséről vagy a Higgs-bozonról senki sem kezd el kommentelni, a foci viszont érdekel minket, van róla véleményünk. Ha nem így lenne, szarnánk a holland meccsre, nem?

Magánszámításaim szerint egy szimpla hétvégén jó egymillió magyar kerül kapcsolatba így-úgy a labdarúgással: játékosok, nézők, játékvezetők, munkavállalók, tévénézők. Ez ölég nagy gazdasági, társadalmi, politikai erő. Nincs még egy ekkora, jól beazonosítható, azonos érdeklődésű tömeg, leszámítva az X-faktort, de arról majd legközelebb.
A magyar futball minősége borzalmas, ezt mindenki tudja, csak sokaknak, ilyen-olyan okokból, érdekük ezt másként láttatni. A minőség nagyjából húsz évig nem is lesz érdemben jobb, ezt nehezen ugyan, de fogadjuk el. Versenyképes magyar focit talán majd azok a gyerekek mutathatnak be, akik holnap reggel születnek. 
Két kérdést kell tehát most megválaszolnunk. Az egyik így szól: készen állunk-e arra, hogy közös munkát tegyünk abba, hogy húsz év múlva jó focink legyen?
A másik: át tudjuk-e állítani a gondolkodásunkat arra,  hogy valóban elfogadjuk: a focink jelenleg szar?
Nem látom egyértelműnek a két választ.
Az első igenhez ugyanis az kellene, hogy bízzunk egymásban és elhiggyük, hogy azok, akiknek a foci fejlesztése a szakmájuk, azok értenek ahhoz. De szoktunk-e mi bízni egymásban? Nem úgy van-e, hogy mi, mindannyian, egytől-egyig, mindig, mindent jobban tudunk? Nem úgy van-e, hogy mi mindig azt tudjuk pontosan, hogy a másiknak mit kellene csinálnia? Hmmm?
És kész-e mindenki megtenni a SAJÁT dolgát? Újságíró, szurkoló, edző, játékos, szülő? Hmmm?
A másik igenhez pedig jókedv, humor és önirónia kellene. Meg az, hogy belássuk a régi cserkészmondás mély igazságát: "legalább olyan hosszú az út az erdőből kifelé, mint befelé volt". Meg az, hogy ne hazudjunk magunknak: ami szar, arról írjuk, mondjuk, posztoljuk, hogy szar, és ne gondoljuk, hogy vége a világnak, ha ez világossá válik. De van-e bennünk önirónia, tudunk-e röhögni magunkon? Nem élünk-e állandóan görcsben, feszültségben? Hmmm?
Nem szándékozom megmondóember lenni, de a magyar foci legfőbb problémája nem az edzőképzés vagy az utánpótlásnevelés vagy a tömegesítés. A legnagyobb gond a tuskóság. Futballunk szereplőinek döntő része kőbunkó: játékos, edző, vezető, szurkoló. Na mostan, ez így nem fog menni. Intelligencia, műveltség, illemtudás nélkül, a tanulás, az elegancia, a tisztesség becsülete nélkül nem fog menni. Nevelhetünk, ha tudunk, feszt extra képességű játékosokat, ha annyi eszük lesz, mint Rózbatszmarunak. Szóval az egyes számú cél: intelligens focistákat!
És igen, a focink megreparálásához pénz is kell: pályák, edzők, képzések. Siránkozhatunk azon, hogy minek tesszük bele közös pénzünket a fociba (az persze releváns vita, hogy mire és hogyan költjük el a focin belül), de legyen világos: nem hogy nemzetközi szintű, de semmilyen futball nem lesz enélkül. És én persze értem azt a véleményt is, hogy akkor ne is legyen, de szerintem az rossz álláspont. Merthogy közösségünk pénze nélkül kajak-kenu meg vízilabda meg cselgáncs se lenne. Persze ezek kevesebb pénzből sikeresek, mert kevesebbe kerül bennük versenyképesnek lenni. És a 8-1 legnagyobb tragédiája az, hogy annak fényében a minőségi foci bekerülési költségeiről és a fejlesztés árairól racionális beszélgetést alig lehet majd folytatni.
Szalai Ádám mondatainak elhangzása nagyon lényeges pillanat volt - holott amit mondott, abban semmi új nem volt, mindenki tudhatta, hogy amit kimond, az úgy van. Ám én hiszek abban, hogy az igazság puszta kimondása felszabadít és erőt ad. Nem elég tudni valamit, beszélni kell róla. Mindig is azt vallottam, hogy a leghatékonyabb kommunikációs eszköz az őszinteség.
Lesz magyar foci: tessenek holnap venni egy stoplist!
Szerző: Szabó László  2013.10.19. 08:01 63 komment

Címkék: Sport Foci 8-1 Rózbatszmaru

A bejegyzés trackback címe:

https://szabolaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr555585901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buday András · http://polgarda.blog.hu 2013.10.19. 22:14:16

Aki hőbörög, annak a nagy része nem akar itt semmilyen jó focit, utálja. Azt akarja, hogy szar maradjon, és ezen keresztül tudja támadni a kormányzatot.

Ha a miniszterelnök színházba járó ember lenne, akkor azt támadná, ahol érné.

vackor1 2013.10.19. 22:38:29

Én nem értek jobban a focihoz másoknál, de azért lenne egy kérdésem.
Miért is kerül más sportágakban - tegyük hozzá, hogy sok sikersportágban - kevesebbe az, hogy versenyképesek legyenek?

xxyati 2013.10.19. 22:49:54

@Buday András: Te faszfej! Észrevehetnéd hogy amihez a törpenapóleon nyúl az szarrá válik. Az amúgy is szar magyar fociból meg híg fos lett a keze alatt.

Buday András · http://polgarda.blog.hu 2013.10.19. 22:53:10

@xxyati: Nagyon szép komment. Te tuti MSZP-s vagy, de legalább írni tudsz.

énisfélek 2013.10.19. 22:58:09

A magyar fociba eddig is állami milliárdok voltak pumpálva minden évben (nem csak legális csatornákon át). Az eredmény: egy jól olajozott országos pénznyelő gépezet, amely csak szart képes termelni.
Ki az, aki 70-es IQ felett azt meri állítani, hogy ha az eddigi milliárdok helyett jövő évtől tízmilliárdokat tömünk ugyanabba a gépezetbe, akkor az egyszer csak szar helyett aranyat fog gyártani?

vackor1 2013.10.19. 23:07:28

@Buday András:

Tudod vannak ám emberek, akik nem pártfüggőek, egyszerűen csak békés,normális, élhető - urambocsá' : fejlődő - hazát szeretnének.
Én tuti nem vagyok MSZP-s - bár ha rájuk kell szavaznom azért ,hogy a fijjjug ne futhassanak tovább ámokot, még erre is hajlandó leszek - de nekem is hasonló a véleményem a jelenlegi kormányról.
Mivel látok/hallok és értelmezni is tudom a dolgokat, így inkább hiszek a saját vaksi szemeimnek , a saját süket füleimnek és a saját tapasztalataimnak, mint a semmi valódi értéket nem teremtő - tehát az én értékítéletem szerint nem sok mindenre hasznos -, viszont aránytalanul/iszonyatosan sok pénzbe kerülő pr-gépezetnek.
Tudom,hogy nem vagyok NER-kompatibilis, mert nekem nem kell megmondani, hogy mit látok/hallok/tapasztalok, nem is bégetek/menetelek együtt a nyájjal.
Sajnos azonban azt is tudom, hogy a választásokat nem a gondolkodó és értelmes kisebbség, hanem a többség ( gondolom logikailag levezethető, hogy kik tartoznak ebbe a kategóriába ) fogja eldönteni, mindenféle soha meg nem valósuló ígéretekért cserébe.
Kivételt képeznek természetesen a választás előtt/napján/után kézbe tett összegek, udvarra szállított matériák..

Scagnetti 2013.10.19. 23:29:58

@Buday András: Ez nem igaz. Sokan szeretnénk jobb focit látni. Én még láttam VB-n magyar csapatot, igaz nem sok köszönet volt benne, de akkor is legalább ott voltak. És még csak nem is Viktor számlájára írom a 8-1-et, mert a magyar foci már évtizedek óta döglődik. A holland meccs csak egy szükséges pofon volt, amit már sokkal hamarabb meg kellett volna kapnunk.

Abban viszont igazuk van a hőbörgőknek, hogy hiába építünk sok-sok milliárdért stadionokat (miközben a nép szépen gatyásodik lefelé), ha magát a magyar focit nem változtatjuk meg az új idők követelményeinek megfelelően. Erről viszont szó sincs.

És abban is igazuk van a hőbörgőknek, hogy más sportágak, melyekben, a focival ellentétben, sikeresek vagyunk, töredékét kapják annak a pénznek, mint amennyit a focira elbaszunk. Mert ebben a formában ez semmi más, mint a pénz elbaszása. Eredmény nincs, csak egyre nagyobb égések, miközben pl. a pólósaink VB-arannyal tértek haza.

És még abban is igazuk van, hogy jelen helyzetben talán nem a foci a legfontosabb az országnak. Főleg nem úgy, hogy egy alapjaiban rossz rendszerbe toljuk a pénzt, miközben egy kórházba már magadnak kell vinni a szappant meg a klotyópapírt, mert ott már erre sem futja és hónapokat várhatsz olyan vizsgálatokra, melyeken az életed múlhat. Ezeknél tényleg annyival fontosabb, hogy a rendkívül alacsony színvonalú NB1-es meccseket új stadionokban nézhesse végig az az 1-2 ezer ember, aki még kimegy egyáltalán?

nincs1itt 2013.10.19. 23:36:13

Kezdjük ott, hogy az ókori olimpiákon NEM voltak "csapat"-sportok. A labdarúgás NEM sport, hanem üzleti vállalkozás! 11-22 ember rohangászik, értelmetlen módon, füves területen, amit sokkal hasznosabban is lehetne alkalmazni! Szóval, nekem sosem volt 100 percem az életemből, arra, hogy falábú, öntelt, IQ negatív, 5 évig "létező" senkiket bámuljak. A Formula-1 hasonlóan haszontalan baromság. Így nem értem, hogy miért kell erre egyetlen szót is pazarolni! Szarkupac az egész, ahogy Mo. is az!

porthosz 2013.10.19. 23:38:34

Szerintem a magyar ember nem arra vágyik hogy a válogatott vb döntőt játsszon. Hanem hogy amikor vége a meccsnek, akkor úgy kelljen fel a székből hogy igen, ezek a fiúk küzdöttek mint állat de hát sajnos az ellenfél ennyivel jobb volt. És ha én lettem volna ott, én sem tudtam volna többet tenni.
Ennyi, ilyen egyszerü a történet.

Ehhez képest úgy kelünk fel a székből hogy az az érzésünk van hogy ennél még a sarki játszótéren focizó fiatalok is jobban odatették volna magukat és a játékosok foci helyett az első sorból nézték a meccset... És ez nem milliárdokon múlik meg stadionokon, ehhez kitartás és küzdeni akarás kell amiből egy cseppnyi sincs a magyar játékosokban.
Érdekes hogy olyan országok mint pl. izland, görögország, horvátország vagy épp akár románia is képes ezekre pedig senki ne mondja hogy ezek nagyobb országok vagy több állami pénz megy focira...

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.10.19. 23:42:25

A foci azert jo mert a gyarban meg lehet nezni, meg lehet merni, meg lehet szamolni a vegtermeket.

A fociba ugyanugy belemennek a milliardok de a vegeredmenyt lehet magyarazni.

Csank, Meszoly, Egervari, stb hihetetlen meccselemzesekkel tudnak kabitani, erdemes youtubolni es vegignevetni oket :D

A kozhelyszotar majd minden eleme ismetelve van mindig, mi mindig elhisszuk.

Pl

youtu.be/BeSqxLpGYH8

Igazi semmitmondo nyilatkozat

Sandor Akarki 2013.10.20. 00:03:37

Én nem értek a focihoz.

Véleményem annyi van, hogy amíg ilyen csóró az ország addig nem erre, hanem a "jólét" növelésére, illetve a magyar ember rosszlétének csökkentésére kéne költeni. "22 ember kergeti a golyót" közel sem olyan fontos mint akár az egészségügy, akár az oktatás, de ad abszurdum utak, közlekedés, hajléktalanok, stb. Még MIG-et vagy nyuszibuszt venni is több értelme van (illetve azoknak van értelme).

totyatotya 2013.10.20. 00:12:01

@nincs_itt: egyikben sincsen igazad. a foci bizony sport, bár amit a TVben nézel az nyilván az üzleti része a sportnak. De amikor 6-8-10 évesen lenn rúgtuk a labdát a téren meg valamelyik csapatban valamennyire szervezett körülmények között: az sport.
Ami a Formula 1-et illeti, az is egy hasonló dolog, annyival kiegészítve, hogy az konkrétan a technikai sportok csúcsa. Ha nem lenne Formula 1, akkor a mai közlekedési eszközödből (autó, busz, repülő, akármi ami belsőégésű) elég sokminden hiányozna - a szó mindkét értelmében.
Az, hogy nem nézel focimeccset, meg autóversenyt, az maximálisan a magánügyed. :)

szanalmas 2013.10.20. 02:06:10

Túrót. Itt nem arról van szó, hogy mindenki ért a focihoz, hanem egyszerűen arról, hogy az emberek meg tudják különböztetni a töltött káposztát és a szart. És ehhez meg még gondolkodni sem kell. A magyar foci pont olyan, mint a magyar politika, kormányzás. Arról is mindenki tudja, hogy szar, csak nem értik, hogy miért. Ha a 8:1-et, a focit és a futballunk szereplői kifejezést lecserélnénk a bejegyzésben magyar kormányzati eredményekre, kormányzásokra és kormányzati, politikai szereplőkre, akkor az írás lényege ugyan úgy maradna érvényes. Szóval ha a magyar válogatottat lecserélnénk a megye I. bármelyik csapatára a parlamentben ülőket meg véletlenszerűen a telefonkönyből kiválasztott emberekre, gyakorlatilag észre sem vennénk a változást. Illetve rosszabb nem lenne a helyzet. Szóval a lényeg a lényeg, ha valami szar, azt szinte mindenki felismeri. Mindenki helyettesíthető, de a nagyon szar az könnyebben!

Link elek 2013.10.20. 06:40:11

barmi, amihez a magyar politika nyul, az tonkremegy, megjelennek a politika kornyeken lebzselo "ugyeskedok" (pl: szabolaszlo), akik szepen modszeresen "megoldjak" a tul sok penz problemat.

röhögő 2013.10.20. 07:14:33

@Buday András: Te vagy az ügyeletes talpnyalója a kormánynak?

tudorok 2013.10.20. 07:49:51

Végre egy megfelelően kritikus, de intelligens cikk erről az egészről.csak azt sajnálom hogy a közvetítéseket nem ilyen emberek adjak mint ezen cikk írója.ugy látszik egy kommenttàrnak nem kell ész.koszonjuk a futballt meg szeretők nevében.

nu pagagyí 2013.10.20. 07:52:46

Akkor lesz itt tisztességes foci és ütőképes válogatott, ha valódi tulajdonosok jelennek meg a kluboknál, akik anyagilag belebukhatnak a rossz szereplésbe. Ha az állam nem úgy ad pénzt, hogy egyúttal a klientúráját is a klubok nyakába varrja. Ha a fizető nézők száma fontos tétele lesz a bevételnek. Ha az akadémiák is üzleti vállalkozásként működnek és csak akkor maradnak fent, ha képesek a miénknél jobb és gazdagabb bajnokságokban érvényesülő játékosokat nevelni.

nincs1itt 2013.10.20. 07:53:06

@totyatotya: A magánügyem, ahogy a tiéd is a saját véleményed! A Formula-1 nélkül is remekül fejlődött az autóipar... Az meg már végképp a Te problémád, hogy elhiszed, hogy előbb volt csirkepörkölt(F-1), mint a tojás!

burgener 2013.10.20. 07:56:10

@Buday András: Írod: Ha színházba járó ember lenne OV, dehát nem az, ennyi elég is.

burgener 2013.10.20. 07:59:02

@nincs_itt: No látod, nem nézed, nem érdekel, de véleményed az van róla-honnan?

nu pagagyí 2013.10.20. 08:00:20

@Buday András: Szánalmas vagy. Talán, el kellene számolnia ennek a kormánynak azzal, hogyan tette tönkre azt a tehetséges generációt, amelyik 2009-ben még VB-bronzot tudott nyerni. Ha szereted a focit, akkor erre keresnéd a választ, de látom nem érdekel a valóság. Agymosott szerencsétlen barátom, hallgasd hát a sikerpropagandát, neked szól! Ebben is jobban teljesít ez a kormány, mint mindenben.

nincs1itt 2013.10.20. 08:01:46

@burgener: Nem is, de véleményem az lehet, mi több le is írhatom... Mivel azért nem nézem, mert olyanná lett amilyennek látjuk, ez nem jelenti azt, hogy soha nem is foglalkoztam ezekkel. Tehát a véleményem,akár megalapozott is lehet!

safranek 2013.10.20. 08:24:01

Inkább egy párbajtőrt veszek!

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2013.10.20. 08:31:04

@Buday András: Te buta, agymosott fideszbirka! Most ismerted be, hogy szerinted is a mai foci állapota és a stadionépítések a zseb dúcse hobbijához kötődnek és ez számodra normális.
Ha a Higgs bozon lenne a hobbija akkor LHC-t építenénk?

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2013.10.20. 08:33:22

@nu pagagyí: Azt a generációt a korrupt magyar viszonyok tették tönkre, amely korrupcióra Orbán csak rátett egy lapáttal, hiszen a hűbéresei rátelepedtek a klubokra.

gg 2013.10.20. 08:40:03

Laci, jól értem? Az volna a feltétel, hogy ezekben az agyatlan bunkókban feltétel nélkül higgyünk?

Picit strukturálatlan az írás, úgyhogy lehet, hogy ezt pont nem akartad mondani, de logikailag simán kijön.

Pamuk 2013.10.20. 08:47:41

Rengeteg mítoszt kerget ez a nép, és rengeteg hazugsággal tömik a zebeiket dugig töltő "szakemberek" a közönséget. Ez a cikk is ilyen.

Sajnos a magyar focista alkatánál fogva alkalmatlan a színvonalas játékra. Bamba tekintet, lassú észjárása teljesen alkalmatlanná teszi arra, hogy színvonalasan játsszon. Ez genetika kéremszépen, az utóbbi évtizedekben folyamatosan bebizonyosodik.

Szóval nem cipő kell ide, hanem só, és eke.
FÖLSZNTANI MINDEN FOCIPÁLYÁT ÉS BEVETNI SÓVAL!!!

igazi Ténytár 2013.10.20. 09:01:55

@Buday András: Fideszben blog kommandót tartanak fenn, hogy azonnal védje Orbán Vezénylő tábornok Viktor nagyságos urat az élet minden perceben?

igazi Ténytár 2013.10.20. 09:09:12

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Annyiban igaza volt Gyurcsánynak, hogy Orbán ezzel fizeti ki az ultrás csőcseléket!

Egy másik blogban levezettek, hogy mindössze a románok elleni 92. percben kapott gól miatt estünk ki - ami nem is lett volna ha szurkolhat a nép nekik - egyébként sikeresek voltunk!

Tehát kik miatt volt minden? Igen a zsidók miatt mar megint (ugye az antiszemita dolog miatt volt zárt kapus).

Pontosan az ilyenfélék megtartására jó a stadionépítés! A szerző is említi az 1 millió magyart érdekel a foci dolgot... azok vagy 10% sajnos...

BHJ-962 2013.10.20. 09:10:40

A múlt hétvégén a Kiskunfélegyházai ifiknek azért kellett lemondani a pályaválasztói jogról,mert elromlott a kazán,nem volt meleg víz + nem volt rá pénz,hogy kicseréljék !
Tisztelt Szabó Úr !
Tudod Te,hogy mennyi ilyen hasonló (néha sokkal rosszabb) körülményekkel küzdő kis csapat van,akiknek a napi szinten való működés is néha megoldhatatlan feladatot jelent?
Nos, ha a jövőt akarjuk,akkor előbb ezeket az apróságnak tűnő (a nagy futball vezérek szemében !! ) dolgokat kell(ene) helyretenni!Majd ha ezek tutira működnek,na akkor lehet elvárni valami eredményt évek múlva. Kell a pálya,ebben egyetértünk,de nem hipermodern a csókosoknak, a többi meg dögöljön meg,de azért neveljen utánpótlást,állítson ki a hétvégékre kb 5 utánpótláscsapatot !
Azt a sok pénzt,amit a "Kedves Vezető" belever a stadionokba,talán a működési feltételekre kellene fordítani,igaz abból nehezebben lehet lenyúlni és kevesebbet!!
Azt elmagyarázná valaki,hogy 1 magántulajdonban levő "profi" ?? fociklubnak miért is kell az államnak a közpénzből stadiont építeni???
Egyet építsen az állam,az legyen a Nemzeti stadion,azt tartsa el ,a többiek meg oldják meg saját erőből (így működik ez a világ "elmaradottabb" részein is )

nemzetiracionalista 2013.10.20. 09:17:56

Ti itt mindd, sokkal nagyobb gyokerek vagytok, mint barmelyik focista! Ha egy atlagos Holland kommenelovel kellene benneteket osszevetni , ti nyolcnal is tobbet kapnatok es meg veletlenul sem tudnatok egy talalatot bevinni nekik! Ez van primitiv szardarabok! Azert nyavajogtok mert ezekben a napokban divat belerugni a doglott oroszlanba es ezt sunyin kihasznalva probaltok a silany vegetaciotokba egy kis sikerelmenyt belevinni. A magyar foci nem fog megdogleni, viszont ti itt mind szarok maradtok amig rakban nem fogtok hosszu szenvedes utan megdogleni! Sajnalom buta kocsogok! Nektek ez jutott! Tessek szepen emberhez meltoan elviselni hulladek eletetek, vagy ha nem megy ott vannak a hidak a folyoink felett!!!

szalonnás 2013.10.20. 09:39:39

Szabó Szócső László wiki:

1999 és 2002 között az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) helyettes államtitkára volt. 2002-ben Schmitt Pál budapesti főpolgármester-jelölt kampányfőnöke, majd a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció kabinetfőnöke. 2006-ban a Fidesz országgyűlési választási kampányának kommunikációs igazgató-helyettese.
2007 márciusától a Magyar Televízió Közalapítvány, majd 2009 júliusától a Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének Fidesz által delegált tagja.
2009 júniusától a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) elnökségi tagja.
A Budapesti Kommunikációs Főiskolán és a Budapesti Gazdasági Főiskolán adjunktus, tanár, emellett üzletember volt.
2011 januárjától a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tanácsadója, 2011 márciusától kommunikációs igazgatója. 2012. január 3-án közös megegyezéssel távozott a posztról.[2]

csárli hárper 2013.10.20. 09:49:00

A focink szar, már lassan harminc éve, ez evidencia.
Csak azért van most ebből akkora patália mert az agyatlanokkal megint elhitették, hogy kurva jók vagyunk, akárcsak a hihetetlen gazdasági csodával amivel a kisztitkárelvtársúr hülyíti a zombikat...
és a marhák meglepődnek, hogy más a valóság és más amit hazudnak nekik, emlékszünk még a gyurcsány féle hazudtunk monológra, ugye? na, akkor is ugyanez volt a szitu, a sok barom akkor "ébredt" rá, hogy a politikusok hazudnak, jézusmária hazudnak a politikusok! gyújtsuk fel a várost! még ilyet, hazudnak nekünk!! hülyeország

nu pagagyí 2013.10.20. 10:06:20

@nemzetiracionalista: Normális ember a sikerekre büszke, nem a kudarcokra. Persze megértem, hogy Neked csak utóbbiból jutott, ebből kell a legjobbat kihozni. Talán, ha három teljes átfordulással tudnál beleugrani a Dunába, mindenkit lepipálnál.
A tények kedvéért itt arról beszélünk, hogy az adóforintjaikat milyen hatékonysággal fekteti be a kormány. A posztíró szerint kiválóan, a pőre számok (0-3, 1-8) azonban mást mutatnak. Az előző ciklushoz képest jelentősen romlott a foci ágazatba befektetett pénz hatékonysága. Ezt kell most pártfeladatként sikerként kikommunikálni, nehogy baj legyen belőle.

Szabó László 2013.10.20. 10:12:13

@gg: Szia gg! Bocs, ha félreérthető voltam, pont azt akartam írni, hogy addig, amíg intelligencia nem lesz a focinkban, addig nem lesz semmi se. Meg persze addig hinnünk sem érdemes benne. Persze én már látok néhány jóravaló, ambíciózus, olvasott arcot, Szalai Laci, Benczés, Horváth Feri vagy az éppen egy hónapja idejött spanyol futsal szövetségi kapitány ilyen. Szóval, van remény....igaz, ahogy írom, 20 év múlva...

Szabó László 2013.10.20. 10:14:15

@BHJ-962: Kedves BHJ-962! Tök igaza van, és én is tudom, amit ír, magam is küzdök egy amatőr klub fennmaradásáért, nem kevés pénzt beletéve. Ezért is írtam, hogy "az persze releváns vita, hogy a focin belül mire költjük a pénzt", mert szerintem is lenne azon mit átgondolni...még az egyébként nagyon fontos TAO-n is...üdv

Netuddki. 2013.10.20. 10:18:34

A 8:1 előtt is az volt a véleményem, hogy közpénzt költeni a profi futballra egyenlő a sikkasztással. A 8:1 csak megerősített ebben a véleményemben.
Mellesleg ennyi erővel a mitoménmilyen valóságsót is lehetne közpénzből támogatni, hiszen sokan nézik. Na neeeee!

Csumpitáz Béla 2013.10.20. 10:19:07

Szabó László Zsolt az MTVA új elnöke

index.hu/kultur/media/2013/10/18/keresik_az_uj_mtva_igazgatot/

Köszönöm, nincs több kérdésem.

Netuddki. 2013.10.20. 10:19:40

@Buday András: "Nagyon szép komment. Te tuti MSZP-s vagy, de legalább írni tudsz."

te meg tuti ostoba, hazug, mutyizó, tolvaj fideszes...

Netuddki. 2013.10.20. 10:25:02

@BHJ-962: NEM! Előbb a gazdaságot kellene rendbetenni. Aztán ha már legalább a nyugati bérek felét megkeresik a zemberek, akkor talán tudnak áldozni a helyi foci válogatott fenntartására is. Azzal, hogy kimennek meccsre, kifizetik a jegyet. Már ha egyáltalán érdekelni fogja őket. Persze ahhoz, hogy érdekelje őket nagyon sok munkát kell belefektetni.
Mert közpénzt belerakni a fociba sikkasztás. Főleg olyan időkben amikor a kormány már nem tudja milyen plusz adókat vessen ki, hogy legyen bevétele az államnak...

Már a magyar foci is jobban teljesít! 2013.10.20. 10:25:12

Vajon milyen alja pártpropaganda feladatok azok, amelyekre már a III/III-as besúgó böröc sem elég jó?

Szabó László majd megmutatja nekünk.

nu pagagyí 2013.10.20. 10:25:48

@Szabó László: Nem a focisták intelligenciájával van baj, hanem a közpénzek körül lebzselő közeggel. Utóbbit röviden hívjuk Magyarországnak. Sajnos, egy teljesítményre képtelen, erkölcsileg leamortizálódott vezető réteggel rendelkező banánköztársaságban élünk. Amíg nem egy tiszességes piacon kifejtett egyéni teljesítmény a sikeresség mércéje, amíg más pénzét osztogatja az áltulajdonos, vagy annak klientúrája, amíg a magáncégek szponzorációjának célja valamilyen mutyilehetőség a közösség kárára (mondjuk a főtér felújítására kiírt tender elnyerése duplaáron), addig fociban nem terem nekünk fű. Nálunk csak azok a sportok mennek, ahol kevés a pénz (a focihoz képest), és csak kiemelkedő egyéni teljesítménnyel lehet tisztességes megélhetéshez jutni.

evil demon satan devil 2013.10.20. 10:29:18

mind2 oldalnak igaza van(túl sok pénzt költünk a focira, de sajna kell, mert romhalmazok a stadionok...más tészta, hogy ezeket már a cucialista időkben fel kellett volna újítani)

de könyörgöm, ne hozzuk fel példának állandóan a vizilabdásokat, ahol van kb 4-5 csapat, akik játszák a sportot, a többiek csak próbálkoznak azzal, hogy ne fulladjanak bele a medencébe a meccs végére :D

taecleau 2013.10.20. 10:33:04

Maradtál volna közlekedésmérnök, Laci!

Szabó László 2013.10.20. 10:33:40

@Már a magyar foci is jobban teljesít!: Figyi, összekeversz valamit. Engem nem neveztek ki sehova.

E.Csaba 2013.10.20. 10:37:36

Az elmúlt napokban egy sportcsatornán nyilatkozott egy volt szövetségi kapitány, aki elmondta, hogy nálunk nem adottak a technikai feltételek, nem fordítunk kellő figyelmet az utánpótlásképzésre, kevés az igazolt játékos,amiből meríteni lehetne, stb, majd olyan országot hozott példának, ahol ez adott volt az elmúlt évtizedben és valóban látható eredménye volt. Azt hiszem több országot is megemlített, az egyik talán Svájc volt. Nos, amely országokat megemlítette, azok valóban előrejutottak valamelyest, de még mindig messze vannak a világ élvonalától, ahol az a merítési lehetőségen kívül, más adottság nem jobb.Tehát az egyik kérdésre, amit a posztoló feltett, miszerint hajlandóak vagyunk anyagi áldozatot hozni a jelenben és folyamatosan egy jövőbeni sikeresebb válogatottért, vagy sem? Hát én azt mondom, hogy annyi pénzt rááldozni,ami ahhoz kell, hogy az eredményesség látszódjon, nem kell, mert az aránytalanul sok azért, hogy egy középszintű válogatottat össze lehessen állítani (most az állami dotációról beszélek, a privát szféra az magánügy).
A másik, ami a riportban megütötte a fülemet, hogy a magyar játékosoknál nincs meg az "alap", aminek 12-14 éves korára a birtokában kell lenni egy játékosnak. Én is fociztam gyerekkoromban és amit tudtam (vagy nem tudtam) az nem azon múlott, hogy az edző megmutatta-e vagy sem, hanem az ösztönösen van vagy nincs. Ezek után nem hinném, hogy ha többet áldozunk az utánpótlás képzésre, akkor tehetségesebb játékosaink lesznek.
Én nem úgy tenném fel a kérdést, hogy el tudjuk-e fogadni, hogy a magyar foci szar, hanem, hogy ennyi van Magyarországban a józan anyagi keretek között,pont. Egy ekkora ország, ekkora merítési lehetőséggel ez tudja nyújtani és ki kell mondani, hogy a magyarok ennél többet nem tudnak. Szegény focistákat nem kell szidni.Ők kihajtják a belüket, de ennyit tudnak.Szeretik ezt a sportot, nem tudom miért kell őket gyalázni, egyszerűen el kellene fogadni a tényeket és nem az Aranycsapatról lehúzni az összes bőrt és velük takarózni még 60 év elteltével is.Na, ez a szánalmas, nem a jelenlegi magyar foci..

evil demon satan devil 2013.10.20. 10:47:16

valami prbléma lehet az edzésmódszereinkben is, mert a fejlett bajnokságok játékosai úgy néznek ki soxor, mint az amatőr testépítők, nálunk meg hozzájuk képest botsáskák kocognak a pályán
ez nem genetika, hanem rossz kiválasztás és az edzések komolytalansága+táplálkozás, de sztem vannak nálam nagyobb szakik, ezt meg tudnák mondani pontosan

anno fociztam 40 kilóval ezelőtt 15 évig (amatőr, megye 15 :) ), de én is észrevettem, hogy mikor suli mellett el tudtam menni heti 1-2x konditerembe edzeni, hétvégén sokkal jobban ment a futás, az ütközések
a heti 1 edzéssel, ami inkább volt passzolgatás/beadás/szabadrúgás-kombó, sokra nem mentünk volna

Szabó László 2013.10.20. 10:47:41

@E.Csaba: fair álláspont és hozzászólás!! Nem értünk egyet, de korrekten írjuk a magunkét. Köszi!

Egyallampolgar 2013.10.20. 10:47:58

A magyar labdarúgás nem szar. 3. lettünk a csoportban. A magyar labdarúgás világ viszonylatban eredménytelen ahhoz képest mennyi közpénzt teszünk bele.

Engem nem érdekel a 8-1. A 88-1 is jó lenne nekem csak kérem az én pénzemet ne mocsékolják rá.

MEDVE1978 2013.10.20. 10:51:49

Először is: a mai foci a fejlett világ legnagyobb sportüzleteinek egyike. Azok közül a legnagyobb, amelyek kvázi világszinten jelen vannak. A múlt században vált ekkora üzletté. Amikor a régi idők focijával Puskás Öcsi végigkocogott a pályán, majd szép gólokat lőtt, akkor ez még nem volt így. Ezért lehetett Magyarország akkor futballnagyhatalom. Az utóbbi 20-30 évben az üzleti szféra felfedezte magának a focit, mint befektetési lehetőséget. A gazdaság egyik elve a méretgazdaságosság, tehát ahol nagy a merítési lehetőség és olcsó az erőforrás, ott a foci jól fog működni. A nagyobb országokban ez így is működik. A németeknél 80, az angoloknál 50, a franciáknál 50, braziloknál ... stb. millió emberből lehet meríteni. Ha emellé tesznek még egy drága, profi válogató és felkészítő rendszert, ami gyerekkortól edzi, képzi a tehetségeket, akkor eleve jó az irány. Az egész alapját persze az képzi, hogy van ez a jó utánpótlásképző szféra, amelyre aztán az üzleti szereplők tudnak építeni. A következő lépés a fizetőképes kereslet, akár gondolok így a szponzorokra, a médiára, illetve a helyszínen nézőkre vagy merchandise-ra is.

Ha ezt követően megnézzük Magyarországot hogyan áll, egy elég szomorú képet kapunk. Az utóbbi 5-10 évben találtuk ki az utánpótlásnevelést, a tehetségek kiemelését és csak focira képzését. Ez viszont Magyarországon gyors bevételszerző funkciót vett fel, a jobb játékosokat igyekeznek gyorsan eladni a kvázi sokat fizető külföldre. Így marad az, aki fiatalon nem kiemelkedő annyira, ami nem baj, de ez meghatározza a nemzeti bajnokság színvonalát is. Ha a többi tényezőt nézzük Magyarország rossz állapotban van: a gazdaság stagnál, tehát sem a létesítményekbe, se a képzési színvonalba nem lehet bevonni tőkét. A foci helyszíni nézése sok esetben agresszív huligánok szórakozása lett, bár a lepukkant stadionok és az alacsony színvonal miatt amúgy se menne ki sok családos. A merítés az ország nagysága miatt kicsi.

Erre jön Orbánék stratégiája, amikor mindezt állami pénzből akarják megoldani. A baj egyrészt az, hogy az állami pénz hasznosulása ezen a területen eléggé kérdéses, mert sok megy el korrupciós csatornákon, illetve olyan mértékű tőke kellene a rendszerbe, amelyet az állam felelősen nem tud beletenni. A másik baj a támogatandó terület kiválasztásával van, mert a társadalom döntő része nem tartja jó ötletnek a foci támogatását.

Hogy mit kéne csinálni? Érdekes kérdés. Valószínűleg az edzőképzéssel kellene kezdeni. Volt szerencsém exválogatott focistákkal beszélni a dolgokról. Néhányan megemlítették, hogy a magyar edzők koncepciótlanok, széthajtják a játékosokat, nem megfelelő izomcsoportokat edzenek, rossz taktikával játszatnak. Pedig ennek külföldön tudománya van, amelyet valószínűleg nem túl drága elsajátítani. Ez persze csak az első lépés. Ha már a kormány támogatni akar, szerintem inkább humán oldalon kellene, jóval kisebb pénzekkel, mint amennyibe egy stadion kerül. Meg kéne fizetni az edzőket, az orvosokat és a játékosoknak valami olyan képzést adni, amelynek segítségével az aktív karrierjük után is tudnak kezdeni valamit magukkal.

kantonpárti (törölt) 2013.10.20. 11:00:40

magyarországon kormányzati szerepvállalással sohasem volt jó foci. és szinte sehol a világon. önkormányzatoknak kellene több szabadságot biztosítani. lennének sportosabb, és kevésbé sportos városok. van ahol a foci lenne az első számú prioritás, van ahol a kézilabda, van a kosárlabda.

hajdúszoboszlón és általában a fürdővárosokba strandröplabda kellene. brutálisan népszerű. és nyilván közös bajnokság kellene akár az adriával. nemzeti válogatott és szövetségi bajnokság.

strandröplabda nb1 ugyanolyan versenyképtelen lenne, mint a jelenlegi mezei foci nb1. mert ez nem futball, hanem mezei foci. ha a versenyeztetés oldaláról indulunk, akkor közép-európai liga kupa kellene, amiből később lehetne közép-európai bundesliga. és talán néhány top csapat beférne a bundesliga másodosztályba. szerintem menő lenne ha a fradi bajnokin fogadná a hertát. mediterrán liga is menő lenne. porto vs. panatinaikos. a kis országok bajnokságai csúsznak lefelé. szövetségeknek lépni kellene. a politikai pártoktól függetlenedve.

a képzést pedig független önkormányzati kézbe kellene adni. a pártoknak a városokból és a községekből is kellene vonulni végre. és akkor lenne valamiféle szakmaiság. még talán polgárosodás is.

na most ilyen egyik se lesz egy ideig. de azért nem mert a fővárosi értelmiség azt mondja, hogy ilyen ne legyen. szerencsére ezt az elitet ma már senki sem erősíti vidékről. mert aki kicsit is értelmesebb az nem budapestre költözik "fel", hanem külföldre "el". a főváros egy intellektuálisan és fizikálisan is halott város akar lenni, akkor küzdjön az országos vízfej címért, és a nagy magyar hegemóniáért.

önkormányzatiság kellene. minden kerületbe legalább egy testnevelés tagozatos iskola. két, vagy három sportiskola. az egyik budán az mtk létesítményeiből, a másik pesten a népstadion és intézményeinek környékén. és lehetne egy rendes ksi a margit szigeten. 2-3 fővárosi sportiskola. 20-30 megyei vidéken. és minden régióba "akadémia".

de ezt nem központilag kell megszervezni. mert akkor abba óhatatlan belekeveredik a pártpolitika. hanem a politikai pártoktól független önkormányzatok kellenek. a politikai pártoktól független szakszövetségek. akik nem az utánpótlással foglalkoznak. az ugyanis az egyesületek dolga. hanem a versenyeztetéssel. az a szövetség feladata.

evil demon satan devil 2013.10.20. 11:03:18

@MEDVE1978: a merchandise-ra itthon nem lehet építeni, mert az emberekben nincs meg a tisztelet a saját csapat iránt, előbb fognak szarszelóna vagy mákcseszter junájtid mezben virítani, mint fradi, vagy loki mezben, mert az nem menő

evil demon satan devil 2013.10.20. 11:08:38

@kantonista: pártoktól függetlenül sajna már egy egészségeset fingani sem lehet itthon
mindig az egyik oldal szidni fogja a másikat, jó példa erre a lakóhelyemm, ahol amióta nem balos vezetés van, azóta a helyi balos emberkék szidják a polgármestert mindenért, ha utat javítanak, akkor az útlezárások miatt, ha teret újítanak, akkor a zaj és a por miatt, mintha ez pártfüggő lenne. érdekes, hogy mikor a haverjaik voltak hatalmon, akkor ugyanezekért a dolgokért nem sírták tele az összes létező fórumot, facebook-ot, stb :D

Szabó László 2013.10.20. 11:10:30

@MEDVE1978: cool!! Na ilyen beszélgetésekre lenne szükség! És ezeket fogja lehetetlenné tenni - ahogy írtam:-) - a 8-1. De azért kösz!

Szabó László 2013.10.20. 11:12:03

@kantonista: ez is cool! bár szerintem az önkormányzatok néhol egész jól muzsikálnak sport terén: Siófok, Szolnok, Körmend, Gödöllő....pl

evil demon satan devil 2013.10.20. 11:19:29

@Szabó László: ez viszont megint pártfüggő dolog, ha nem a haver lesz kormányon, akkor veszik is el a lóvét tőlük :(

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2013.10.20. 13:01:05

@nincs_itt: nekem se se a szívem csücske a foci, de azért van benne csapatmunka is (magyarul nagyon oda kell (kéne) figyelni a többiekre), kiváló ritmusérzék is kell hozzá stb. szóval nem csak annyi, hogy agyatlanul rúgom a labdát oszt jónapot.

kantonpárti (törölt) 2013.10.20. 13:23:44

@Szabó László:
ez most úgy működik, hogy mondjuk mocsai lajos beáll jobbra, vagy széljobbra. nyilatkozik a hazafiságról a barrikádnak, utána fidesz pártrendezvényekre jár. talán még szerelmet is vall a miniszterelnöknek. ha mocsai nem valamelyik párt liblingje, akkor nem vezethet kézilabdaiskolát. mert másképp nem kap közpénzt. minden kormányzati projekt.

úgy megy, mint régen. akkor politikai bizottság volt és hazafias népfront. most mszp van és fidesz. akkoriban nem voltak szabad választások, kádár sakkozni szeretett, ezért úgy ahogy működött a dolog.

demokrácia csak független (!) önkormányzatiság mellett működőképes.
mert akkor elvben 100-200, a gyakorlatban 10-20 önkormányzat keresné mocsai lajos és a többi kézilabda szakedzőt azért, hogy ott csináljon utánpótlásnevelő központot. ha ez nincs, akkor ezek legfeljebb kezdetben működnek. akkor is csak részlegesen. egész egyszerűen azért, mert semmi szerepe nincs a szakmaiságnak. ha egy párttitkár bejelentkezik, hogy neki kell mocsai akadémiája, akkor elveszik tőle az egészet. vagy megkérdezik egy színházi előadásról. és ha esetleg nem a párt hivatalos álláspontja mondja, akkor is. és persze akkor is ha fordul a kocka. független önkormányzatiság kell. ha ez nincs, akkor demokratikusan nem működik semmi. nem csak a sport, a kultúra, a gazdaság, a szociális intézmények sem.

a másik, hogy ha az utánpótlás képzés csúcsát nézzük, akkor ezeknek a vidéki sportcentrumoknak nem feltétlen kell nemzetinek lennie.

miért ne lehetne miskolcnak és kassának közös utánpótlásnevelő műhelyei. vagy ugyanez miért ne működhetne debrecen és nagyvárad relációjában. vagy pécs és eszék esetén. miért ne lehetne szegednek és újvidéknek közös kajak-kenu akadémiája. ha a szerbek esetleg ebbe invesztálnak. miért ne lehetne közös a sportorvosi háttér közös edzőtáborokkal. ettől függetlenül egy magyar kajakos kölyök biztosan le akarja győzni a szerbet. lehet, hogy barátok lesznek, de ha beülnek a hajóba, akkor az egyik biztosan le akarja győzni a másikat. ettől függetlenül miért ne lehetne közös utánpótlás nevelő központokat építeni a szomszédokkal.

ha ez független önkormányzati kézbe kerülne, akkor mindenki ebbe az irányba lépne. azért, mert az erőforrások korlátosak. nem biztosít százcsillió forintot a párt. amiből felépül a nemzeti sportcentrum. régióst kell csinálni, és a határszélen szövetségi keretek között közösen a szomszédokkal. ettől persze lehetnek nemzeti válogatottak. lehet magyar és szerb utánpótlás négyes hajó. és annak lehet magyar és szerb szövetségi edzője. de mondjuk a sportorvost esetleg nem érdekli, hogy ki milyen nemzetiségű. vagy mondjuk a stéget és a barakkot se érdekli, hogy ki lép rá, ki lakik benne. tehát mivel korlátos a pénzmennyiség, ezért közösen kell építkezni.

de a független önkormányzati szintekhez kapcsolódhat tisztességesen a piac. debrecen ha talál egy szponzort, vagy összeállnak a helyi vállalkozók, akkor leginkább úgy csinálhatnak jó focit, hogy a szakmai stáb a kárpátaljáról, vagy bukovinából összeszedi a tehetségeseket. az ukránt, vagy a románt is. de ez nem lehet kormányzati cél. mert nem nemzeti érdek, hogy esetleg debrecenben kineveljünk egy ukrán klasszist. ellenben ez lehet önkormányzati cél. és a piaci szereplőknek is lehet célja. mert így csinálhatnak üzletet.

csányi csinálhat gyulán, vagy békéscsabán egy román-magyar labdarúgó vagy kézilabda akadémiai központot. de lehet, hogy egy temesvári vagy egy aradi potentát csinálja meg ugyanezt. mindjárt versenyhelyzet alakul ki.

és a főváros is azt mondaná, hogy ettől nehogy már lemaradjunk. csak ehhez ugye mindhez független önkormányzatiság kell. szinte minden közéleti problémának ez az alfája és az ómegája.

Szabó László 2013.10.20. 13:34:30

@kantonista: yesyes, egyetértünk. de szerintem az önkormányzatoknál még ez működik valamennyire. szerintem ott kevésbé számít a szín, talán. Mocsai azért nem jó példa, ha megengeded, mert az egy kezünkön megszámolható edzőink egyike, aki csapatsportágban világsikereket ért el, így őt minden ország, minden sportpolitikája kiemelten kezelné. de abban mélyen egyetértünk, hogy önmagában a kormányzati pénztől nem lesz sikeres sport. csak az van, hogy máshol láthatóan nem mozdul meg ekkora pénz a sportra: EU nem támogat(hat) sportot, a magyar vállalkozók nem tesznek bele szponzorpénzt (leszámítva néhány üdítő kivételt), a magánembereknek meg (összeadva) nincs akkora tőkéjük. vagyis marad a közösség pénze, már ha persze az aktuális kormányzat akar sportra költeni (a mostani akar, az előző meg nem akart, ez nem pártpolitika, puszta ténymegállapítás, lehet, hogy az előző filmre akart vagy múzeumra vagy a néptáncra, azok is fontosak, úgyhogy mindegy). tehát azt ne vegyük el egy kormányzattól, hogy sportra akar költeni, az fontos közösségi ügy, más kérdés, hogy hogyan teszi. szerintem egyébként ez a mostani nem olyan rosszul, de az a baj, hogy a 8-1 miatt erről se lehet értelmesen beszélni, mert minden beszélgetés a sportról végülis az amszterdami történéseknél ér majd véget...sajna...

kantonpárti (törölt) 2013.10.20. 13:43:02

@fordán tamás:
ahogy az iskola sem működik pártirányítás alatt úgy a sportiskola sem működhet. vagy a közútkezelés. vagy akármi. éve azért váltottunk rendszert, mert kiderült, hogy ez így nem megy. azóta az is kiderült, hogy hiába lehet a pártokat leváltani úgy sem megy. akkor se az egyik újráz. akkor sem, ha kétharmadot kap.

független önkormányzatiság kétféle módon lehet. az egyik, hogy a magyar társadalom rájön, hogy a politikai pártokat egy belső kormányzati kerületbe beszorítja. a pártok így ellophatnak valamennyi pénzt, de nem rabolhatják ki az országot. mert 100-200 egymástól független hatalmi centrum jön létre a főváros, a megyejogú városok és a járásjogú mezővárosok körül. szóval az egyik eset, hogy leesik a tantusz a társadalomnak.

a másik eset, hogy néhány város ezt független önkormányzatiságot kivívja magának. ahogy egykor szabad királyi városi rangot kaptak egyesek az udvartól.

szerintem a következő választások eredményétől függ. ha a baloldal nyer, akkor inkább az első forgatókönyv járható. ha a jobboldal, akkor a inkább második. ha feudális viszonyok épülnek ki, akkor előbb utóbb lesznek helyek, ahol megzsarolják a zsarnokot. egész egyszerűen azért, mert megéri megzsarolni. kiszámíthatóbban juthat megrendeléshez a helyi építési vállalkozó. vagy a polgárság úgy dönt, hogy az összes párttal szembemegy.

persze az is lehet, hogy ez a "polgári forradalom" csak 20-25 év múlva következik be. és az is lehet, hogy csak 200-250 év múlva. de nincs másik út. független önkormányzatiság, és abból létrejövő föderális keretek, vagy a balkán.

kantonpárti (törölt) 2013.10.20. 14:57:17

@Szabó László:
direkt hoztam példának mocsait. mindegy, hogy mekkora edző. az a rendszer, amit elképzel nyilvánvalóan nem működőképes.
nem bántani akarom. de azt mondja, hogy ő fogja kinevelni a jövő kézilabda utánpótlását. és ha nem? ha kiderül, hogy kutyaütő utánpótlás edző? az egész ország tegyen fel minden pénzt mocsai lajosra? miért kellene kiemelt kormányzati támogatást kapnia? miért nincs az utánpótlás nevelésben is tisztességes verseny?

én ez ügyben csak egy kézilabda barát szurkoló vagyok. szóval nem egy sértett edző, semmi ilyesmi. de egyáltalán nem gondolom, hogy mocsainál nagyobb utánpótlás vezető. mert nem tudjuk, hogy ezen a téren milyen. oké, irányítsa ő az egyik ilyen kézilabda centrumot. de legyen már mellette néhány másik azzal többé kevésbé egyenrangú. mert különben nincs verseny.

mi van ha mocsai elzavar egy szuper tehetséges srácot, mert mondjuk akármilyen jó edző nincs olyan éles látása, hogy felismerje a tehetséget. és mondjuk elküld egy srácot, aki nem tetszik neki, mert túl "laza" és zavarja a felkészítésben. vagy mondok egy nagyon egyszerű dolgot. mi van ha van három jobbkezes szuper szélső. legalább az egyiket háttérbe kell szorítania. és mi van ha az egyik ezért abba hagyja a kézilabdát kamaszkorban. a másik megsérül. a harmadikról meg kiderül, hogy mégse olyan jó.

vagy mondjuk elküld egy rossz játékost, aki amúgy jobb edző lenne nála. mert érted ugye ha valaki nem igazán jó kézilabdázó, de mocsainál (a génjeiben) jobb képességű edző, akkor kamaszkorban kemény konfliktusa lesz vele. az a nem túl ügyes játékos ott fog okoskodni, hogy nem így kellene edzeni. és esetleg a társai is utálni fogják ezt a gyereket, mert nehogy már ő mondja meg a mesternek. ha egy valakinek túlhatalma van, akkor az ilyen és ehhez hasonló helyzeteket eredményez. és lehet, hogy mocsai egy kitűnő kézilabda edzőt kamaszként kitesz ebből a sportágból. nem a csapatból, hanem a sportágból.

lehet kormányzati cél, hogy épüljön egy külön nagycsarnok a nemzeti kézilabda válogatottnak, egy kiscsarnok a nemzeti kosárlabdának és a röplabdának. a válogatottak eredményességéből ez következik. ezt menedzselheti a kormányzat.

de a kis és szegényebb országokban az utánpótlás nevelés nem lehet nemzeti. és bajnoksága sem lehet nemzeti. ezek kormányzat felügyelete alatt nem működnek.

mert ehhez vagy valamilyen föderális állammodell kell. ami a nagyobb vagy gazdagabb országokban létezik. ez magyarországon nem jöhet szóba. vagy valódi önkormányzatiság. több egymástól független hatalmi centrum. mert másképp nincs verseny.

a válogatott lehet nemzeti. mert az direktben nemzetközi szinten méretődik meg. de a bajnokság nem. és az utánpótlás nevelés sem. mert hiába van egy jó u20-es labdarúg válogatott. lehet, hogy az csak azért jó, mert abban az egy generációban minden posztra van egy elfogadható ember. az ellenfélnél meg pont nincs egy megfelelő középső védő. vagy megfelelő kapus. és akkor döngetjük a mellünket, hogy megvertük az olaszokat. mert ugye szuezben győztünk ellenük. amiből lett egy szuper u20-as bronzérem. de az nem igazi nemzetközi megmérettetés. az egy korosztályos összecsapás. azon nem feltétlen lehet lemérni az utánpótlás helyzetét. azon se, hogy az u21 kikapott ausztriától. az u19 döntetlent játszott portugáliával.

ugyanígy nem az mlsz hibája, hogy a kupacsapatok szinte azonnal kiestek. de nem is az mlsz erénye ha tovább jutottak volna.

a válogatott menedzselése (a "nationalelf") kormányzati ügy. a bajnokság szervezése (állam) szövetségi kérdés. itt előbb utóbb össze kell fognia szomszédokkal. valamilyen szövetségi bajnokság ("bundesliga") kell. az utánpótlás nevelés önkormányzati kérdés. és vidéken ezen a téren is határmenti együttműködés kell. nem fogjuk ezt itt megoldani persze.

a következő választáson a nép majd eldönti, hogy itt valamilyen brutális feudalizmus lesz. mert ha a jobboldal nyer, akkor az lesz. kétség ne férjen hozzá. és akkor majd egy-egy város polgársága esetleg fel fog lázadni.

ha a baloldal nyerne, akkor nyilván alakul egy új jobbközép párt. mindenhol széthúzás lesz. anarchia.

tulajdonképpen mindkettő kedvez az önkormányzatiságnak. az egy kérdés, hogy ezzel majd mit kezd az ország. de nagyjából ez határozza meg majd az elkövetkező 20-25 évet. nem a következő választás. hanem az, hogy mi lesz utána.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2013.10.22. 20:01:06

@Buday András: Született MSZPst nem láttam. És abban is biztos vagyok, hogy Orbán Viktor-t sem azért gyűlöli valaki, mert megszületett. A gyűlöletet is ki kell érdemelni, az okozat és nem ok.

A labdarúgás megbecsülésének a hiánya az pedig bőven megelőzi a miniszterelnök iránti ellenérzések kialakulását, sőt a miniszterelnök népszerűségének csúcsán is általános volt.

Éppen ezért a post megközelítése is rossz, hiszen arról beszél kinek mi lenne a feladata ahhoz, hogy versenyképes legyen a labdarúgásunk. Csakhogy van egy kis baj. A labdarúgással kapcsolatba kerülő emberek tekintetében akad egy probléma: Kapcsolatba kerülni a labdarúgással, és versenyképes felnőtt, férfi labdarúgást kívánni nem egyenértékű. Cseppet sem az.

Cseppet sem az, hiszen értesülni a mérkőzésről, az adórendszeren keresztül támogatni a sportágat is kapcsolat. Mint tudni azt is, hogy másnap a labdarúgás és az X Faktor lesz mindenhol a téma is kapcsolat. Hát még akkor, ha véleményt is alkotunk a labdarúgással kapcsolatban. Mondjuk elmondjuk, szerintünk ez a sport, ebben a formában nem érdemli meg a kiemelt médiafigyelmet amit kap. Sőt, a támogatást sem.

Márpedig, ha sokan gondoljuk így, és minden látható megtérülés nélkül a politika akaratunk ellenére számolatlanul önti a pénzt a sportágba, az demokratikusnak sem nevezhető, ez pedig az ellenérzések forrása lehet a miniszterelnökkel szemben.

A labdarúgás baja pedig nem a 8-1. Nem is az eredményesség vagy eredménytelenség a kérdés. A baj elsősorban ott kezdődik, hogy ez a sportág teljesen más, mint az Aranycsapat idején. És ennek a sportnak, ebben a formában nincs jövője, nincs értelme.

Korábban sok fiatal számára a labdarúgás volt a fő szórakozási forma, és így az egyes csapatokkal, játékosokkal könnyen tudott azonosulni. A játék példaképeket, célokat adott. És egészséges életet ígért.

Mára a helyzet kicsit más. Részben azért mert, a játék változott. És nem csak a taktika, a játék üteme... Egyfelől a profi sportolók életére a labdarúgás miatti túlterheltség veszélyesebb, mint akár sok extrém sport. A mai labdarúgók (főleg itthon) már kevésbé jelentenek példaképet. Nincs azonosulás.

És ismét nem csak azért nem példaképek, mert a 8-1 ciki. Mert a pocsék eredményekre nincs miért felnézni. Mert a 8-1 kapcsán nem kell érteni a sportághoz, hogy tudjuk ez gyenge teljesítmény volt. Még csak azt sem mondom, hogy a mérkőzésen azok követték el a hibát akiktől a laikus közönség is ezt várta, így az ekkora hibák felméréséhez sem sok szakértelemre volt szükség.

Hanem elsősorban azt mondom: Hogy senki számára sem tűnik állom karriernek párszáz néző előtt bohóckodni az NB1ben. Jelenleg ennél egy valóságshow sztárok, celebek karrierje is vonzóbb. Ki készülne lúzernek egy olyan sportot űzve ami annyira a korosztályát, a barátait nem is érdekli?

A foci ugyan gyorsan változik. A tempó és a veszélyek is, de a taktika is. Ellenben nem volt képes megújulni. Nem volt képes azt mondani: Immár nem csak a teherbírás a fontos, hanem az ész is, és így a modern férfiból is itt lehet példakép. Ellenben elszakadt a tömegsporttól.

Mert az IFAB szerint a plusz játékvezetők (4, 5.) a FIFA felügyelet megoldás a vitatható helyzetek kezelésére, de a kamera nem.

Elárulok valamit. Egy átlag meccsen a hobbiból focizgatók között, ha megvan 2 teljes csapat, bizony legalább 22 kamerás mobil van, 22 visszanézhető felvétel. De 4. játékvezető, FIFA felügyelő nem jut. Na akkor melyik megoldás lenne olyan ami a grundon is működik?

Sem ezt a problémát, sem az érdeklődés hiányát, sem az üres lelátókat, sem a 8-1et nem kell sokat magyarázni. Ehhez nem kell sok szakértelem, hogy lássuk így a labdarúgás felesleges pénzkidobás.
süti beállítások módosítása